AKTUALIZÁCIA: Obžalovaný právnik z kauzy Dobytkár vypovedal niekoľko hodín, pojednávanie prerušili!

NETKY.SK • 9 Jún 2022, 12:08 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Obžalovaný právnik z kauzy Dobytkár vypovedal niekoľko hodín, pojednávanie prerušili!

BANSKÁ BYSTRICA - Spisový materiál v kauze Dobytkár má 75 zväzkov, 35 000 strán a samotná obžaloba viac ako 100 strán. Týka sa 95 skutkov.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 17:50 (9. 6. 2022)

 

Právnik a podnikateľ Kopriva je konateľom firmy Poragro, cez ktorú mali smerovať úplatky z kauzy Dobytkár. Spoločnosť sa mala venovať písaniu projektov pre žiadateľov o dotácie z PPA. Vo firme v minulosti pôsobil aj obžalovaný Viktor M., jeho podiel mali neskôr odkúpiť firmy Milana K. Od ďalšieho obžalovaného Ľubomíra K. mala zas firma Poragro v minulosti odkúpiť obchodný podiel v spoločnosti K plus, a to za 1,5 milióna eur.

 

Milan Kopriva pred súdom hovoril i o tom, ako z účtu spoločnosti Poragro vyberal finančné prostriedky a v hotovosti ich ukladal do úschovy právnika Ľubomíra Krivočenka, s ktorým spolupracoval. Poznamenal, že tak robil na pokyn Krivočenka, že mu bezvýhradne dôveroval a získal tým pocit bezpečia, že peniaze sú v rukách advokáta. Ekonomický význam takéhoto konania pred súdom vysvetliť nevedel.

 

Obžalovaný Milan Kopriva vo svojej výpovedi pred senátom ŠTS skonštatoval, že nikdy nezakrýval pôvod peňazí a nemá vedomosť o tom, že by sa prostredníctvom jeho firiem nejakým spôsobom legalizovali príjmy z trestnej činnosti. Výpoveď Milana Koprivu trvala niekoľko hodín, senát ŠTS po nej pojednávanie prerušil do 17. júna.

 

 

Pôvodná správa:

 

Na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, vo štvrtok pokračuje výpoveďou právnika Milana Koprivu proces v kauze Dobytkár, ktorá sa týka rozsiahlej trestnej činnosti v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA). Kopriva tvrdí, že sa necíti byť vinný.

 

img

 

V úvode svojej výpovede, ktorú čítal z poznámok, sa posťažoval na podmienky vo väzbe. Obžalovaný je z legalizácie príjmov z trestnej činnosti, no ako uviedol, cíti sa byť nevinný.

 

Prečítajte si tiež: Dobytkár je opäť na súde. Bödör prišiel s Kaliňákom a Kropil priznal podplácanie

 

V procese v kauze Dobytkár, ktorý sa začal koncom februára, doposiaľ okrem neho vypovedali aj ďalší dvaja obžalovaní. V máji pred senátom vypovedal Viktor Miklas, ktorý svoju vinu priznal v zmysle obžaloby. V stredu sa pred senát postavil Ľubomír Kropil, ktorý tvrdil, že nelegalizoval žiadne finančné prostriedky z trestnej činnosti a úplatky neprijal. Priznal len nepriamu korupciu, respektíve podplácanie. V prípravnom konaní mal pritom opakovane vypovedať o tom, že úplatky prijímal aj on sám.

 

img

 

V kauze Dobytkár figuruje celkom 8 obžalovaných, okrem spomínaných aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, podnikateľ Peter Kuba, finančník Martin Kvietik, bývalý šéf PPA Juraj Kožuch a bývalý výkonný riaditeľ agentúry Ľubomír Partika. Obžalovaných je tiež 5 právnických osôb.

 

Možno vás zaujme: Veľká razia NAKA! Obvinili 31 osôb, medzi nimi je ďalšie známe meno



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies