Francúzsko je zúrivé. Milióny Francúzov protestujú v uliciach.

NETKY.SK • 27 Marec 2023, 09:49 • 2 min
Francúzsko je zúrivé. Milióny Francúzov protestujú v uliciach.

Francúzske odbory uviedli, že takmer 3,5 milióna ľudí vyšlo vo štvrtok do ulíc v celoštátnom generálnom štrajku na protest proti hlboko nepopulárnemu kroku prezidenta Emmanuela Macrona zvýšiť vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov.

slovakia

left justify in out

Macron minulý týždeň presadil túto legislatívu cez francúzske Národné zhromaždenie, pričom použil ústavnú klauzulu, aby obišiel parlamentné hlasovanie. Macronova vláda prežila pondelkové hlasovanie o nedôvere len o deväť hlasov, no hnev verejnosti neprejavuje žiadne známky zmiernenia, keďže veľké francúzske odborové zväzy plánujú na utorok ďalší celonárodný protest. „Vláda sa nielenže snaží urobiť túto dôchodkovú reformu, ktorú ľudia považujú za zásadne nespravodlivú, ale ignoruje historicky veľké protesty aj na francúzske pomery,“ hovorí novinár Cole Stranger z Marseille.
Francúzska premiérka Elisabeth Borneová sa plánuje stretnúť s lídrami opozície a odbormi v nádeji, že sa tak ukončia týždne protestov proti novému dôchodkovému zákonu, uviedla v nedeľu jej kancelária.
Demonštrácie proti dôchodkovej reforme, sa zmenili na násilné po tom, čo vláda tento mesiac presadila legislatívu bez posledného hlasovania parlamentu.
Prezident Emmanuel Macron vylúčil zrušenie alebo odloženie tejto legislatívy a poveril svoju premiérku, aby našiel novú podporu v parlamente po tom, čo vláda nenašla dostatok hlasov pre návrh zákona.

img


Borneová sa stretne s lídrami politických strán. Jej cieľom je tiež obnoviť dialóg s odbormi o pracovných otázkach, uviedla jej kancelária bez toho, aby spomenula dôchodkový zákon.
Premiérka v rozhovore pre AFP dodal, že stretnutia s predstaviteľmi opozície a odborov sa uskutočnia v týždni od 3. apríla.
Zaviazala sa tiež, že nevyužije ústavné právomoci na prijatie legislatívy bez opätovného hlasovania, s výnimkou zákonov o rozpočte, uviedla AFP.

img

Nie je jasné, či pokus vlády urobiť hrubú čiaru za dôchodkovou krízou upokojí väčšinu verejnosti nepriateľskej voči reforme a demonštrantov rozčúlených prijatím zákona bez konečného hlasovania.
Odbory naplánovali na utorok 10. deň celonárodných protestov proti zákonu o penzii po tom, ako minulý štvrtok minulý štvrtok došlo k najnásilnejším stretom s políciou.
Šéf odborového zväzu CFDT Laurent Berger minulý týždeň navrhol, aby Macron pozastavil zákon na šesť mesiacov, aby hľadal možný kompromis.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies