Kam zahodiť použité rúško?

NETKY.SK • 20 Marec 2020, 14:22 • 2 min
Kam zahodiť použité rúško?

Použité rúško nepatrí do triedeného zberu. S jednorazovými rúškami treba nakladať ako s potenciálne nakazenými novým koronavírusom

slovakia

left justify in out

Rúško treba vyhodiť do zmesového odpadu

"Najlepšou možnosťou je ich po zložení vložiť do plastového vrecka, umyť si ruky, odhodiť vrecko do zmesového odpadu a opätovne si poriadne umyť ruky a postupovať podľa hygienických pravidiel," približuje manažérka pre marketing Organizácie zodpovednosti výrobcov Envi-Pak Jana Sásfaiová. Odpad tiež ľudia nemajú ukladať vedľa kontajnerov. Vystavia ho tak ďalšej manipulácii a zvyšuje sa tým riziko prípadnej nákazy vírusom.

 

img

 

Ako postupovať s odpadom, ak ste v karanténe?

Ľudia, ktorí sú v karanténe, by mali taktiež s odpadom nakladať zodpovedne, podotkla Sásfaiová. Vysvetľuje, že v takomto prípade je potrebné uložiť odpad do plastového vreca na odpadky a po každom ďalšom použití ho poriadne zviazať. Po naplnení je potrebné vložiť toto vrece do ďalšieho vreca. "Takto uložený odpad držať doma, až kým nie sú známe výsledky testov alebo najmenej 72 hodín. Až po uplynutí 72 hodín alebo oznámení negatívnych výsledkov je možné tento odpad umiestniť do zberných nádob, aby sa čo najviac predišlo ďalším možným nakazeniam," povedala.

 

Jarné upratovanie si nechajte na neskôr

Organizácia taktiež upozorňuje ľudí, aby si jarné upratovanie odložili na neskôr a zbytočne tak nepreplňovali kontajnery. "Snažte sa tvoriť čo najmenej odpadu. Nakupujte len naozaj nevyhnutné veci, aby ste čo najviac predchádzali vzniku odpadu a ešte viac dbajte na to, aby ste triedili správne," uviedla Sásfaiová. Dodáva, že ak majú ľudia doma odpad, ktorý patrí na zberný dvor, a nijako ich neohrozuje, mali by odložiť návštevu zberného dvora na neskôr.

 

img

Mnohé rúška končia v oceáne pri Hongkongu

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona