Zanedbaním pozornosti pri vetraní môžu podnikateľom vzniknúť veľké škody

NETKY.SK • 2 August 2023, 14:33 • 2 min
Zanedbaním pozornosti pri vetraní môžu podnikateľom vzniknúť veľké škody

Bratislava-V poslednom čase sa objavilo viac prípadov vykradnutých prevádzok v hlavnom meste

slovakia

left justify in out

Z Krajského policajného riaditeľstva PZ Bratislava (KR PZ)varujú. Podnikatelia, ktorí vlastnia prevádzky, by si ich mali lepšie strážiť. Dlhoprstí sa nedajú odradiť ani v lete. Práve počas horúcich dní aj letných večerov majitelia prevádzok otvárajú všetky možné prístupy, odkiaľ by mohol lepšie prúdiť sviežejší vzduch. Častou súčasťou podnikateľských prevádzok sú terasy alebo okná na prízemí. Práve tie môžu znamenať najschodnejšiu cestu nepovolaným osobám. Jana Šimunková z oddelenia komunikácie a prevencie z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave informuje o stále rastúcom počte prípadov vykradnutých bratislavských prevádzok.

 

Jana Šimunková dôrazne varuje: "Majitelia prevádzok, pozor, aby ste si vetraním cez okno nevpustili dovnútra páchateľov!" Podľa Jany Šimunkovej sa opakuje scenár ohľadom bratislavských prevádzok: "Neznámy páchateľ odistil vetracie okno..., neznámy páchateľ odstránil sieťku proti hmyzu a uvoľnil mechanizmus okna, ktoré bolo vo vetracej polohe..., neznámy páchateľ vybral z pántov v tom čase otvorené vetracie okno... Vetraním mimo prevádzkových hodín sa tak páchateľom vytvoril počas teplých letných dní a nocí ľahký spôsob vstupu do barov, reštaurácií, základnej školy a mnohých iných objektov."

Podľa Jany Šimunkovej z KR PZ v Bratislave sú následné príchody prevádzkovateľov či majiteľov plné prekvapení a zisťovania majetkových škôd. "Svedčí o tom napríklad prípad krádeže vlámaním v druhom bratislavskom okrese. Neznámy páchateľ sa vlámal do fitness centra cez vyvýšené okno, z ktorého odstránil sieťku proti hmyzu a uvoľnil mechanizmus okna, ktoré bolo v polohe na vetranie. Následne z vnútorných priestorov odcudzil finančnú hotovosť, 2 kusy mobilných telefónov, 2 zariadenia iPad, elektrobicykel zn. Kellys a viac kusov oblečenia," uviedla Jana Šimunková.


Z uvedeného dôvodu apelujú policajti na prevádzkovateľov a majiteľov prevádzok, aby: v čase mimo otváracích hodín v žiadnom prípade nenechávali na vetranie otvorené okná, pred odchodom z prevádzky skontrolovali, či sú všetky okná a dvere riadne zatvorené, pravidelne kontrolovali prichytenie pántov k rámu a krídlu okna, nezabúdali aj na okná v pivničných priestoroch a zásobovacích šachtách si zabezpečili priestory prevádzky kamerovým systémom, prípadne zariadeniami signalizujúcimi neoprávnený pohyb osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
Krajské riaditeľstvo PZ Bratislava
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies