Zamestnanci môžu zamestnávateľa požiadať o zúčtovanie daňového priznania do polovice februára

NETKY.SK • 2 Február 2017, 16:33 • 2 min
Zamestnanci môžu zamestnávateľa požiadať o zúčtovanie daňového priznania do polovice februára

BRATISLAVA - Zamestnancom ostávajú posledné dva týždne na to, aby požiadali svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania. Inak si budú musieť podať daňové priznanie sami do konca marca. O vykonanie ročného zúčtovania preddavkov za rok 2016 môžu zamestnávateľa požiadať najneskôr do 15. februára, ak v roku 2016 poberali len príjmy zo závislej činnosti.

slovakia

left justify in out

Zamestnávateľ je potom povinný ročné zúčtovanie urobiť do 31. marca 2017 a prípadný preplatok na dani zamestnancovi vrátiť pri vyúčtovaní mzdy za apríl 2017 a do konca apríla mu doručiť doklad o vykonanom ročnom zúčtovaní. Upozorňuje na to finančná správa. 

Ak zamestnanec nepožiada o ročné zúčtovanie, zamestnávateľ mu do 10. marca vystaví a doručí potvrdenie o príjme za rok 2016. Tento termín platí v prípade, ak zamestnanec podáva daňové priznanie. V prípade, ak požiada o vystavenie potvrdenia na účely žiadosti o ročné zúčtovanie u iného zamestnávateľa, musí mu ho zamestnávateľ vystaviť do 10. februára. V tomto prípade ho však o to musí požiadať najneskôr do 5. februára.

V spomínanom prípade, ak zamestnanec počas roka pracuje u viacerých zamestnávateľov, o ročné zúčtovanie môže požiadať u toho, u ktorého si uplatňovať nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka ako u posledného. Tomu zároveň predloží potvrdenia o príjmoch za rok 2016 od všetkých zamestnávateľov. Ak si nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka neuplatňoval u žiadneho zamestnávateľa, o ročné zúčtovanie môže požiadať ktoréhokoľvek z nich a doloží potvrdenia o príjme od ostatných zamestnávateľov.

Ako ďalej informuje finančná správa, v prípade, ak zamestnanec nepožiada o vykonanie ročného zúčtovania v stanovenom termíne, alebo jeho zamestnávateľ zanikol bez právneho nástupcu, musí si podať daňové priznanie sám. To platí, ak jeho celková suma zdaniteľných príjmov zo závislej činnosti za vlaňajšok prekročí 1 901,67 eura. Podať daňové priznanie však môže, aj ak bol úhrn príjmov nižší, ako uvedená suma v prípade, že mu z príjmu boli zrazené preddavky na daň.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies