Kurilla: SR musí riešiť výzvu v podobe znižovania emisií z domáceho vykurovania

NETKY.SK • 16 Január 2019, 17:43 • 2 min
Kurilla: SR musí riešiť výzvu v podobe znižovania emisií z domáceho vykurovania

BRUSEL - Pred rokom, koncom januára 2018, bolo Slovensko spolu s ďalšími ôsmimi členskými krajinami Európskej únie predvolané na pôdu Európskej komisie vysvetliť dôvody, prečo zaostáva v opatreniach pre dosiahnutie požadovanej kvality ovzdušia.

slovakia

left justify in out

Štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Norbert Kurilla po uplynutí jedného roka tvrdí, že Slovensko prijíma širší balík opatrení, aby situáciu v tejto oblasti zlepšilo.

 

Kurilla, ktorý sa v utorok v Bruseli zúčastnil pracovného fóra zameraného na preskúmanie a zdokonalenie smerníc EÚ o kvalite ovzdušia, v rozhovore uviedol, že Slovensku sa podarilo vyhnúť žalobe na Súdnom dvore EÚ kvôli neplneniu si "domácich úloh" a dodal, že vláda a envirorezort sa snažia prijímať také rozhodnutia, ktoré túto možnosť vylúčia.

 

Smernica EÚ o kvalite okolitého ovzdušia a čistejšom vzduchu v Európe z roku 2008 stanovuje hraničné hodnoty pre kvalitu ovzdušia, ktoré sa nikde v EÚ nesmú prekročiť, a členským štátom sa v nich ukladá povinnosť obmedziť vystavenie občanov škodlivým látkam znečisťujúcim ovzdušie.

 

Limit na tuhé častice mali členské štáty splniť do roku 2005 a na oxid dusičnatý do roku 2010. Podľa údajov eurokomisie znečistenie ovzdušia si každý rok v EÚ vyžiada viac ako 400.000 predčasných úmrtí (na Slovensku je to okolo 5500 predčasných úmrtí) a zvyšuje počet ľudí, ktorí trpia respiračnými a kardiova skulárnymi chorobami. Hospodárstvo Únie v dôsledku tohto fenoménu prichádza o vyše 20 miliárd eur ročne.

 

img

 

"Ide o mix opatrení. Veľkou výzvou, ktorá doteraz nebola riešená, je znižovanie emisií z domáceho vykurovania. Chceme zaviesť novú dotáciu na kotle v objeme 30 miliónov eur. Snaha je modernizovať systémy vykurovania a zabezpečiť prechod na čistejšie formy vykurovania," vysvetlil Kurilla. Spresnil, že na Slovensku je v prevádzke okolo 100.000 kotlov, ktoré fungujú na tuhé palivo. Už pred rokom v Bruseli upozornil, že v mnohých prípadoch problém vzniká pri vykurovaní za použitia rôznych tuhých palív.

 

Podľa jeho slov snahou prvej fázy znižovania emisií z vykurovania je výmena aspoň pätiny kotlov na tuhé palivo.

Ďalšou veľkou ambíciou pre zlepšenie situácie v tejto oblasti je maximálne využívanie európskych štrukturálnych a investičných fondov na opatrenia, ktoré sa týkajú zlepšenia kvality ovzdušia v rámci priemyslu.

 

Kurilla za dobrý príklad považuje Košický kraj, kde spoločnosť U.S. Steel aj vďaka eurofondom výrazne investuje a znižuje škodlivé emisie a ich dopad na kvalitu ovzdušia a životné prostredie. V nemenšej miere chcú podľa Kurillu vláda SR a ministerstvo životného prostredia zakročiť aj v oblasti dopravy, ktorá je tiež vysokým producentom emisií. Pôjde najmä o podporu nákupu elektromobilov a hybridných vozidiel, čo zároveň znamená aj podporu nevyhnutnej infraštruktúry pre tento druh dopravných prostriedkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies