Krav Maga – sebaobrana so slovenskou stopou

NETKY.SK • 9 December 2020, 21:00 • 2 min
Krav Maga  – sebaobrana so slovenskou stopou

Bojové umenia sú staré ako ľudstvo samo. Každý týždeň vám predstavíme jedno z nich.

slovakia

left justify in out

Čo je Krav Maga ?

Krav Maga je systém sebeobrany. Radí sa medzi najpoužívanejšie bojové systémy v armádach rôznych štátov, predovšetkým v Izraeli. Je založená v zmysle zneškodniť agresora, akýmkoľvek spôsobom.

 

 

História Krav Magy

Za zakladateľa sa považuje  žid  Imrich Lichtenfeld. Narodil sa v roku 1910 v Budapešti a už od svojej mladosti vynikal v bojových športoch. Svoje detstvo a dospievanie prežil v Bratislave. V roku 1928 vyhral titul majstra Slovenska v boxe. Taktiež bol majstrom Slovenska v gymnastike, v tom istom roku.

 

Začiatkom štyridsiatych rokov atakovali Židov protižidovské povstania. Imrich Lichtenfeld, vtedy náčelník polície v Bratislave spojil techniky z rôznych bojových umení a zaučil svojich kolegov ale aj civilistov novému systému sebaobrany.

 

Počas slovenského štátu opustil Slovensko a odišiel do Palestíny. Tam zveľaďoval Krav Magu a vyučoval ju izraelských a sovietskych vojakov. V Bratislave na Židovskej ulici mu je venovaná pamätná tabuľa.

 

 

Ako funguje Krav Maga ?

Krav Maga ako bojový systém nehrá fair play. V Krav Mage neexistujú súťaže, pretože v nej prakticky nie sú pravidlá. Je povolené napríklad kopnúť medzi nohy.  Preto je vhodný pre vojakov, ale aj pre verejnosť. Pretože, so zlodejom či útočníkom nechceme zasúťažiť v troch kolách po dve minúty, ale najrýchlejšie ho spacifikovať a odísť.

 

Kde a kto ju môže cvičiť ?

Na Krav Magu nepotrebujete svaly. Je odporúčaná pre ženy, kvôli jej jednoduchosti a rýchlosti napredovania. Po dlhšom cvičení je možné získať rôzne technické stupne. Školy Krav Magy sa na Slovensku nachádzajú napríklad v Bratislave, Nitre, Zvolene či Košiciach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Vavra
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies