Zámena pozemkov medzi TMR a štátom prebehne až po nástupe novej vlády

NETKY.SK • 2 Júl 2010, 11:38 • 2 min
Zámena pozemkov medzi TMR a štátom prebehne až po nástupe novej vlády

Zámena pozemkov medzi TMR a štátom prebehne až po nástupe novej vlády

slovakia

left justify in out

Vedenie spoločnosti Tatry Mountain Resorts (TMR) požiadalo všetkých zainteresovaných, aby podpis dokumentov potrebných k zámene pozemkov vo Vysokých Tatrách medzi TMR a štátom ponechalo novej administratíve.
"Táto zámena nie je žiadny last minute starej vlády, ani druhý Veľký Slavkov, ale legitímna a pre štát výhodná výmena," zdôraznil predseda predstavenstva TMR Bohuš Hlavatý. Spoločnosť čaká od podania žiadosti v auguste roku 2008 na jej podpísanie už takmer dva roky, a preto ešte radšej počká určitý čas na podpisy od nových zástupcov štátu. "Je to preto, aby sme sa vyhli akémukoľvek tieňu podozrenia, ktorý by v budúcnosti mohol nad touto zámenou visieť," konštatoval Hlavatý. Dodal, že spoločnosť nemá dôvod sa obávať, že by nová vláda na zámenu pozemkov nepristúpila.
TMR ponúkla svojich cca 320 hektárov v 5. stupni ochrany prírody v katastri Starého Smokovca za približne 320 hektárov vo vlastníctve štátu s tretím až piatym stupňom ochrany prírody v Tatranskej Lomnici. Ide pritom o pozemky, na ktorých už TMR dlhé roky prevádzkuje lyžiarske stredisko a má ich prenajaté od Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAPu). Zámenou pozemkov by sa tak štát stal vlastníkom oblasti, v ktorej nie sú žiadne zariadenia cestovného ruchu, je málo pozmenená ľudskou činnosťou a zároveň je na nej výskyt biotopov európskeho významu. Mohol by tak lepšie zabezpečovať ochranu tejto oblasti a zároveň tiež ušetril financie, ktoré musí spoločnosti TMR ako súkromnému vlastníkovi vyplácať ako náhradu za obmedzenie bežného obhospodarovania.
Pozemky v Starom Smokovci TMR získala práve s cieľom možnej zámeny za pozemky, na ktorých prevádzkuje lanovky. Získanie pozemkov v Tatranskej Lomnici by výrazne urýchlilo snahu TMR o rekonštrukciu a oživenie tohto strediska. Rozvoj cestovného ruchu je pritom jedinou cestou k zlepšeniu sociálnej situácie v regióne, kde miera nezamestnanosti patrí k najvyšším na Slovensku. "TMR v tomto regióne zamestnáva viac ako 600 ľudí, počas zimnej sezóny je to viac ako 1000 zamestnancov. Ako každý podnikateľ vnímame ako logickú a legitímnu našu snahu získať pozemky, na ktorých vykonávame naše podnikateľské aktivity," povedal Hlavatý. Dodal, že akákoľvek snaha škandalizovania tejto zámeny je úplne zrejmou diskrimináciou investorov, oproti investorom z Kórei, Nemecka či Francúzska.
Navrhovaná zámena podľa neho nemá žiadny súvis ani so zonáciou. Chránené územia sa totiž členia na základe stavu biotopov bez ohľadu na to, kto je vlastníkom územia, na ktorom sa nachádzajú. Spoločnosť TMR prevádzkuje a vlastní lyžiarske strediská a hotely v oblasti Nízkych a Vysokých Tatier. Doposiaľ investovala do týchto stredísk už viac ako 45 miliónov eur, ďalších 90 miliónov eur plánuje preinvestovať v najbližších rokoch.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies