Základné fakty o nemeckom mýte pre osobné vozidlá

NETKY.SK • 25 Marec 2017, 13:53 • 2 min
Základné fakty o nemeckom mýte pre osobné vozidlá

BERLÍN - emecké mýto pre osobné vozidlá príde najskôr v roku 2019.

slovakia

left justify in out

NAgentúra DPA ponúka najdôležitejšie fakty.

 

Pre domácich vodičov bude spoplatnená sieť takmer 13.000 kilometrov diaľnic a 39.000 kilometrov ciest 1. triedy. Cudzinci budú platiť výlučne za diaľnice.

 

Všetci nemeckí motoristi budú platiť ročné mýto, ktoré sa bude sťahovať priamo z bankových účtov. Výška úhrady sa určí podľa zdvihového objemu a emisnej normy motora, v priemere pôjde o 67 eur, maximálne však o 130 eur. V zásade platí, že mýto pre benzínové vozidlá bude nižšie než pre dieselové.

 

Zahraniční vodiči budú môcť okrem ročného mýta zaplatiť aj dve krátkodobé sadzby, ktoré sú odstupňované podľa zdvihového objemu a emisnej normy. Desaťdňové mýto bude stáť 2,50 eura, 4 eurá, 8 eur, 14 eur, 20 eur alebo 25 eur. Dvojmesačné mýto bude stáť 7 eur, 11 eur, 18 eur, 30 eur, 40 eur alebo 50 eur.

 

Domáci motoristi však na rozdiel od cudzincov dostanú úplnú kompenzáciu vo forme zníženej dane z motorového vozidla. V prípade vozidiel s emisnou normou Euro 6 bude daň nižšia než ročné mýto.

Mýto budú platiť aj majitelia obytných vozidiel, motocyklov, elektromobilov. Vozidlá zdravotne postihnutých osôb a sanitky sú od mýta oslobodené.

 

Úhrada mýta sa bude kontrolovať podľa evidenčného čísla, kontroly budú náhodné prostredníctvom elektronického systému. Získané údaje sa budú zbierať výlučne za účelom kontroly a následne sa budú vymazávať.

 

Pokiaľ motorista nezaplatí mýto, musí počítať s pokutou. Výška sankcií zatiaľ nebola stanovená. Pokuty sa budú vymáhať aj od zahraničných vodičov.

 

Nemci, ktorí vedia preukázať, že v priebehu roka ani raz nepoužili spoplatnenú komunikáciu, môžu požiadať o vrátenie mýta. Jedným z takýchto dôkazov môže byť aj kniha jázd.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies