AKTUALIZOVANÉ: Poslanec Smeru-SD Ľubomír Petrák prehral svoj boj so zákernou chorobou

NETKY.SK • 20 Február 2021, 11:12 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Poslanec Smeru-SD Ľubomír Petrák prehral svoj boj so zákernou chorobou

BRATISLAVA - Vo veku 59 rokov zomrel poslanec Národnej rady SR (NR SR) za stranu Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) Ľubomír Petrák.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 20. februára 11:33

Informoval o tom Smer-SD na sociálnej sieti. Predseda strany Robert Fico v piatok (19. februára) na tlačovej konferencii informoval, že Petrák je vo vážnom zdravotnom stave a zvádza ťažký boj.

 

„Ľubo Petrák bol môj 30-ročný politický kolega a osobný priateľ. Každý, kto ho bližšie poznal, musí za ním smútiť. Ľubo, odpočívaj v pokoji,“ napísal Fico na sociálnej sieti. 

 

 

Na otázku, či má koronavírus, Fico odpovedal, že nemá oprávnenie poskytovať informácie o jeho zdravotnom stave. Doplnil, že podstúpil vážny chirurgický zákrok.

 

Kto bol Ľubomír Petrák?

Petrák bol členom predsedníctva Smeru, v minulom volebnom období bol šéfom školského výboru, v súčasnosti zastával funkciu podpredsedu výboru.

 

Do politiky vstúpil začiatkom 90. rokov minulého storočia. Bol členom a neskôr aj predsedom Strany demokratickej ľavice (SDĽ). Od roku 1992 bol starostom Hurbanovej Vsi v okrese Senec.

 

Po zlúčení SDĽ so Smerom v decembri 2004 vstúpil do strany Roberta Fica a v parlamentných voľbách v roku 2006 prvýkrát kandidoval za Smer do Národnej rady. Po víťazstve Smeru vo voľbách sa Petrák stal poslancom parlamentu.

 

Po voľbách v roku 2016 pôsobil v parlamente ako predseda Výboru Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport a tiež ako člen Výboru pre európske záležitosti.

 

Rakcie politikov na politikove úmrtie

Na túto smutnú správu už zareagoval premiér Igor Matovič (OĽaNO) vo svojom profile na sociálnej sieti. V príspevku napísal, že mal poslanca Petráka (Smer-SD) rád.

 

 

„Považoval som ho de facto za omyl v Smere a veľakrát som mu to aj povedal. O život ho pripravil zabiják, ktorý jeho kolegovia bez rúšok na námestiach 17. novembra podlo spochybňovali. Odpočívaj v pokoji," doplnil predseda vlády.

 

„Odišiel človek, s ktorým som spolupracoval desiatky rokov. Ľubo Petrák bol poctivý a pracovitý kolega a vzorný otec rodiny. Vyjadrujem úprimnú sústrasť celej rodine a blízkym,“ uviedol bývalý minister práce Ján Richter (Smer-SD).

 

„Zomrel poslanec Národnej rady SR Ľubo Petrák. Je mi to úprimne ľúto. Poznala som ho osobne, bol síce poslancom za stranu Smer, no počas môjho pôsobenia v opozícii viedol parlamentný výbor pre vzdelávanie, ktorého som bola členkou. Napriek tomu, že sme na niektoré otázky mali diametrálne odlišné názory, bol to človek kultivovaného dialógu, človek, ktorý vedel preukázať rešpekt aj kolegom v opozícii, človek ktorý počúval, skrátka politik, s ktorým si viete predstaviť konštruktívnu spoluprácu napriek tomu, že stojíte na opačných brehoch politického spektra," napísala vicepremiérka Veronika Remišová. 

 

„S veľkým pohnutím som prijal smutnú správu o úmrtí dlhoročného kolegu a priateľa Ľubomíra Petráka.

Pandémia svojimi tragickými dopadmi zasahuje celý národ a je našou povinnosťou urobiť všetko preto, aby sme ju porazili. Dovoľte mi vysloviť úprimnú sústrasť rodine a jeho blízkym. Česť jeho pamiatke,“ napísal poslanec NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD).

 

Správu budeme aktualizovať.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies