Rizoto so šampiňónmi
Suroviny:
500 g ryža na rizoto, 2 ks cibuľa, 375 g šampiňóny, 70 g maslo, 200 ml biele suché víno, 1 liter
zeleninový vývar, 3 PL olej, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Huby očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Na panvici ohrejeme olej, na ktorom huby za stáleho miešania restujeme 6 až 7 minút. Osolíme, okoreníme a odstavíme. Cibuľu ošúpeme a najemno nakrájame. V hrnci rozpustíme kúsok masla, na ktorom opečieme cibuľu s ryžou dosklovita. Podlejeme vínom, osolíme a okoreníme. Na intenzívnom plameni povaríme asi 3 minúty. Potom oheň stiahneme na minimum a za stáleho miešania ryžu po naberačkách podlievame horúcim vývarom tak, aby bola vždy zakrytá tekutinou. Varíme zhruba 40 minút. Do uvarenej ryže pridáme huby a zvyšné studené maslo. Premiešame a varíme ešte 2 minúty. Rozdelíme na taniere a ihneď podávame.

Špenátové rizoto
Suroviny:
3 strúčiky cesnak, 100 ml smotana na varenie, 1 ks vajce, 50 g maslo, 200 ml suché biele víno, 300 g ryža arborio, baldo či carnaroli, 1 ks cibuľa, čerstvý baby špenát, čierne korenie, soľ, kvalitný olivový olej, domáci vývar
Postup:
Cibuľku speňte s cesnakom, pridajte ryžu, zalejte 1 dl vína. Baby špenát sparte vriacim vývarom a pridávajte k ryži, opäť len do výšky ryže. Namiesto poslednej dávky vývaru použite osolenú, okorenenú smotanu na varenie, v ktorej ste rozmiešali vajíčko. Na krémovosti rizotu pridáte opäť maslom a parmezánom.

Rizoto so slaninkou a s hráškom
Suroviny:
1 liter kurací vývar, 50 g maslo, 1 ks väčšia cibuľa, 2 strúčiky cesnak, 2 PL paradajkový pretlak, 400 g ryža na rizoto (arborio), 180 ml, suché biele víno, 250 g, kokteilové paradajky, 8 plátkov slanina pancetta, 185 g mrazený hrášok, 40 g najemno strúhaný parmezán, 1 stonka, čerstvá bazalka
Postup:
Kurací vývar zohrejeme na miernom ohni. Cesnak spolu s cibuľou ošúpeme a najemno nasekáme. Na panvici zohrejeme maslo, pridáme cibuľu, cesnak a opečieme dosklovita. Pridáme paradajkový pretlak, premiešame a dusíme asi 1 minútu. Potom pridáme ryžu, víno a odokryté na miernom ohni povaríme, kým sa tekutina neodparí. Potom pridáme hrnček horúceho vývaru, miešame a varíme na miernom ohni. Keď sa tekutina opäť odparí, pridáme ďalší hrnček vývaru, premiešame a ďalej varíme. Trvá to asi 20 minút. Medzitým dáme na plech zvlášť paradajky a zvlášť pancettu. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme približne 15 minút. Do horúceho rizota pridáme mrazený hrášok a miešame a varíme, kým sa neprehreje. Pridáme zvyšné maslo, parmezán a dobre premiešame. Rizoto servírujeme s nalámanou opečenou pancettou, paradajkami a ozdobené lístkami bazalky.

Citrónovo-rozmarínové rizoto
Suroviny:
450 g ryža na rizoto, 3 ks červená cibuľa, 500 ml biele víno, 1 zväzok rozmarín, 3 PL olivový olej, 60 g strúhaný parmezán, 1 PL hnedý cukor, strúhaná kôra a štava z 1 citróna, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Cibuľu ošúpeme a nasekáme. Ryžu na sitku premyjeme tečúcou vodou, až vyplavíme všetok škrob. Vývar prevaríme s rozmarínom, pričom niekoľko ihličiek odložíme bokom na ozdobu. Necháme 10 minút odstáť, potom vývar precedíme. Vo väčšom hrnci na oleji opečieme cibuľu a ryžu dosklovita. Pridáme cukor, citrónovú šťavu, vývar a víno. Zakryjeme a privedieme do varu. Plameň stiahneme na minimum a rizoto prikryté varíme 20 minút. Občas premiešame a dbáme na to, aby ryža ku koncu varenia neprihorela. Podla potreby pridáme ďalšiu tekutinu. Do hotového rizota primiešame strúhaný parmezán a ozdobíme ihličkami rozmarínu.

Rizoto s parmezánom a s paradajkami
Suroviny:
900 ml zeleninový vývar, 100 ml biele víno, 150 g konzervované paradajky, 100 g čerstvo strúhaný parmezán, 80 g vychladené maslo, 6 ks paradajka, 3 PL olivový olej, 2 ks cibuľa, 1 ks viazanička bazalky, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. V panvici rozpálime olej. Pridáme cibuľu, ryžu a chvíľu opražíme. Zalejeme vínom a za stáleho miešania varíme, pokým ryža nevpije všetku tekutinu. Necháme zovrieť vývar a po naberačkách ho prilievame k ryži, ktorá by mala ne absorbovať tekutinu. Medzitým, ako sa varí ryža, umyjeme paradajky a zalejeme ich vriacou vodou. Následne ich ošúpeme, očistíme a pokrájame nadrobno. Paradajky pridáme k variacej sa ryži a varíme ešte 10 minút. Osolíme, okoreníme a pridáme maslo nakrájané na plátky. Konzervované paradajky scedíme. Rizoto rozdelíme na 6 tanierov a ozdobíme ho paradajkami z konzervy a bazalkou. Posypeme parmezánom a ihneď podávame.

Prajeme dobrú chuť.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš
účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.