Do platnosti vstupuje nový cirkevný zákon

NETKY.SK • 16 Október 2019, 12:36 • 2 min
Do platnosti vstupuje nový cirkevný zákon

BRATISLAVA - Po úprave zákona spred sedemdesiatich rokov sa rozhodlo, že cirkvi už budú financované inak ako doteraz. Uviedlo to Ministerstvo kultúry (MK) SR, ktorého návrh zákona o finančnej podpore cirkví a náboženských spoločností počas dnešného dňa schválila Národná rada SR.

slovakia

left justify in out

"Predkladaný návrh zákona vychádza zo záverov Expertnej komisie na riešenie problematiky financovania cirkví a náboženských spoločností, ktoré ukázali, že optimálnym riešením je ponechanie systému priamej podpory cirkví zo štátneho rozpočtu."

 

img

 

"Avšak v aktualizovanej podobe založenej na zásadách spravodlivosti, transparentnosti, solidarity a nezávislosti cirkví pri rešpektovaní ekonomických možností štátu,“ uviedla ministerka kultúry Ľubica Laššáková.

 

img

 

Podľa rezortu vznikla potreba zmeny zákona preto, lebo vznikol v diametrálne odlišnej politickej a spoločenskej situácii. "Jednou z hlavných zmien tak bude, že štát už nebude prispievať na platy duchovných podľa doterajších tabuliek, ale registrovaným cirkvám poskytne celkový balík peňazí podľa počtu veriacich. Väčší dôraz sa bude klásť na samostatné a nezávislé hospodárenie cirkví," podotkol rezort kultúry.

 

img

 

Ďalej tvrdí, že schválenie nového návrhu zabezpečilo "kontinuitu úrovne vzťahov štátu s cirkvami a jasné, transparentné pravidlá podpory ich činnosti so zachovaním vzájomnej solidarity s menšími cirkvami".

 

"Podpora štátu bude zároveň vnímaná iba ako jeden zo zdrojov podpory a financovania činností cirkví, čím sa docieli vyššia miera nezávislého postavenia a pôsobenia cirkví v SR," uzatvára rezort.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies