Zákaz stavby mešity v Maďarsku napadla ľudskoprávna organizácia

NETKY.SK • 15 December 2016, 17:10 • 2 min
Zákaz stavby mešity v Maďarsku napadla ľudskoprávna organizácia

BUDAPEŠŤ - Zákaz výstavby mešity a ďalšie zákazy týkajúce sa moslimov, ktoré 24. novembra schválili poslanci obecného zastupiteľstva v juhomaďarskej obci Ásotthalom, napadla ľudskoprávna organizácia Spoločnosť za práva slobody (TASZ).

slovakia

left justify in out

Maďarského verejného ochrancu práv vyzvala, aby proti kontroverznému uzneseniu podal sťažnosť na ústavnom súde. Informovalo o tom dnes internetové vydanie ľavicového denníka Népszava.

Samospráva Ásotthalomu vedená starostom Lászlóom Toroczkaim podľa TASZ prijatím tohto uznesenia protiústavne obmedzila slobodu svedomia, vyznania, zhromažďovania sa a prejavu. Toroczkai, ktorý je aj podpredsedom ultrapravicovej opozičnej strany Jobbik, sa vyjadril, že predmetnými opatreniami chcel dať príklad aj iným samosprávam.

 

Podľa starostu je cieľom uznesenia riešiť patovú situáciu, ktorá vznikla októbrovým neúspešným referendom o prisťahovaleckých kvótach v Maďarsku. "Takto chceme zaručiť, aby prípadní prisťahovalci do obce akceptovali naše tradície, ktoré vznikali stáročia," povedal Toroczkai po rokovaní obecnej samosprávy.

 

Hlasovania o uznesení, ktorým zakázali na území Ásotthalomu stavať mešitu či minaret, spev muezína, nosenie burky, ale aj akúkoľvek propagáciu "manželstva založeného nie na vzťahu muža a ženy či rodiny založenej na inom vzťahu ako vzťahu rodiča a dieťaťa", sa zdržali iba dvaja poslanci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies