Zákaz nelegálneho zamestnávania vlani porušilo 1228 zamestnávateľov, až 2756 ľudí pracovalo načierno

NETKY.SK • 24 Júl 2017, 12:47 • 2 min
Zákaz nelegálneho zamestnávania vlani porušilo 1228 zamestnávateľov, až 2756 ľudí pracovalo načierno

BRATISLAVA - Inšpektori práce sa vlani zamerali na väčší počet subjektov, v ktorých uskutočnili kontroly. Celkovo bola vykonaná inšpekcia v 28.084 subjektoch, čo je o 1237 viac ako v roku 2015. Kontroly nelegálneho zamestnávania odhalili, že vlani menej firiem zamestnávalo ľudí načierno. Vyplýva to zo správy rezortu práce, ktorú dnes vzala na vedomie vláda.

slovakia

left justify in out

Najviac kontrol bolo vlani vykonaných v spoločnostiach s ručením obmedzeným, u podnikateľov - fyzických osôb, u zahraničných osôb a v akciových spoločnostiach.

 

"Z hľadiska rozdelenia subjektov podľa počtu zamestnancov bolo najviac výkonov inšpekcie práce vykonaných v subjektoch s počtom zamestnancov od jedného do 9. Inšpekcia práce bola vykonaná aj u fyzických osôb, ktoré sú podnikateľmi, ale nie sú zamestnávateľmi. Inšpekcia práce bola zameraná hlavne na malé podniky s počtom zamestnancov do 50," priblížil rezort práce.

 

Počet zistených nedostatkov sa však znížil. "V roku 2016 bolo inšpekciou práce zistených 41.935 nedostatkov, čo predstavuje oproti roku 2015 pokles o 9,14 %," vyčíslilo ministerstvo.

 

Inšpektori práce si vlani posvietili aj na nelegálne zamestnávanie. Celkovo bolo uskutočnených 23.372 kontrol zameraných na zamestnávanie načierno. Počet zistených nedostatkov medziročne mierne klesol, o 2,67 %. "Zistených bolo celkovo 11.995 nedostatkov spočívajúcich v porušení pracovnoprávnych predpisov, právnych predpisov, ktoré upravujú štátnozamestnanecké vzťahy, a právnych predpisov, ktoré upravujú zákaz nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania, zatiaľ čo v roku 2015 bolo zistených 12.324 nedostatkov," priblížil rezort práce.

 

Inšpektoráty práce v roku 2016 skontrolovali 20.857 subjektov a 54.603 fyzických osôb na pracoviskách. Odhalených bolo 1228 zamestnávateľov, ktorí porušili zákaz nelegálneho zamestnávania tým, že nelegálne zamestnávali 2756 fyzických osôb.

 

"Počet vykonaných inšpekcií práce bol vyšší v porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym rokom. Počet kontrol v roku 2016 medziročne vzrástol o 9,68 %," doplnil rezort práce. Odhalený počet zamestnávateľov, ktorí porušili zákaz nelegálneho zamestnávania v roku 2016, predstavuje 5,89 % z počtu všetkých kontrolovaných subjektov. Medziročne sa počet zamestnávateľov, ktorí zamestnávali ľudí načierno, znížil.

 

Firmy za porušenie zákazu nelegálneho zamestnávania dostali aj sankcie. "Kontrolovaným zamestnávateľom inšpektoráty práce uložili v roku 2016 celkom 3041 právoplatných pokút, čo je o 571 viac ako v predchádzajúcom roku, v celkovej sume 6,95 milióna eur, čo predstavuje medziročný nárast o 1,3 milióna eur," vyčíslilo ministerstvo.

 

Podľa zamerania výkonov inšpekcie práce bolo zamestnávateľom uložených najviac právoplatných pokút za porušenie predpisov upravujúcich pracovnoprávne vzťahy, za odhalenie nelegálneho zamestnávania a za porušovanie predpisov bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.

 

Kontroly tiež odhalili porušovanie pracovnoprávnych predpisov, i keď bolo ojedinelé. Zamestnávatelia obchádzali v niektorých prípadoch Zákonník práce a zneužívali dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Porušované bolo najmä dočasné pridelenie zamestnancov.

 

"Časté bolo zamestnávanie zamestnancov na dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru na vykonávanie činností, ktoré sú jedným z hlavných predmetov činnosti zamestnávateľa vykonávaných súvisle a pravidelne počas celého kalendárneho roka, čím títo zamestnanci nahrádzali činnosť zamestnancov v pracovnom pomere," objasnilo ministerstvo.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies