Zajtra začína 20. ročník festivalu Hory a mesto

NETKY.SK • 26 Marec 2019, 09:29 • 2 min
Zajtra začína 20. ročník festivalu Hory a mesto

BRATISLAVA - V stredu sa v Bratislave začne jubilejný 20. ročník Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto.

slovakia

left justify in out

Otváracím filmom podujatia, ktoré potrvá do 31. marca, bude dokument Free Solo režisérskej dvojice Jimmy Chin a Elizabeth Chai Vasarhelyi v hlavnej úlohe s Alexom Honnoldom.

 


Snímka, ktorú uvidia návštevníci a návštevníčky festivalu v slovenskej premiére, zobrazuje, čo všetko je ľudská bytosť schopná dosiahnuť. Zachytáva pritom Alexa Honnolda, ako sa pripravuje na uskutočnenie svojho životného sna - zdolanie legendárnej cesty Freerider na El Capitan v Yosemitoch bez lana a bez istenia. Film ocenený Oscarom je inšpirujúcim portrétom lezca, ktorý ako človek maximálne využil svoj mentálny aj fyzický potenciál, výsledkom čoho je triumf ľudského ducha. Ide o jeden z najväčších športových počinov vôbec. „Je to prvý raz, čo máme v programe festivalu aj oscarový film. Veľmi sa teším, lebo ide o slovenskú premiéru a myslím, že ani v okolitých krajinách film nebol premietnutý. Bude to obrovský zážitok,“ povedal v rozhovore riaditeľ festivalu Alan Formánek.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

We are still reeling from the weekend.

Príspevok, ktorý zdieľa Free Solo Film (@freesolofilm),


Festival tento rok prinesie spolu 44 filmov tematicky rozdelených do tradičných sekcií ako Beh, Bicykle, Skala Reel Rock 13, Sneh, Voda a Vzduch. Novinkou tohto ročníka festivalu budú dve nové sekcie - Zem / Horská kultúra, v ktorej diváci a diváčky uvidia filmy z Afganistanu, Kirgizska, Mongolska, a Best of VIMFF 2019, ktorá prinesie výber ocenených snímok z Vancouverského medzinárodného horského festivalu. V nej dostane priestor dokument Zabardast, osemminútový Surfer Dan Tima Kemplea, americký film A čo na to Craig? Camerona Maiera, snímka Kde sa končí les režiséra Jordana Manleyho či austrálsky film Projekt Lorax, ktorý vo Vancouveri získal Cenu poroty.

Premiérovo Hory a mesto prinesú aj snímku Summer Bouquet Martina Grajciara zachytávajúcu minuloročnú výpravu štyroch slovenských lezcov v Kirgizsku, na ktorej pokorili Pik Alexandra Bloka a s účasťou špičkového amerického lezca Tommyho Caldwella festival uvedie v slovenskej premiére aj film The Dawn Wall. „Tommy Caldwell je špičkový americký voľný skalný lezec veľkých stien, ktorý je v našich končinách známy najmä vďaka prelezeniu legendárnej skalnej cesty The Dawn Wall spred štyroch rokov, v januári 2015. Bol to projekt Tommyho Caldwella a Kevina Jorgesona, skúšali to asi osem rokov, Tommy tam strávil za ten čas neskutočných 350 dní, keď skúšal zdola, zhora, pozoroval a plánoval a potom to v roku 2015 vyliezli. V jednom kuse strávili na závesných plošinách na tej veľkej stene 19 dní. Je to cesta, ktorá je v Európe hodnotená stupňom 9A, ide teda o najťažšie voľne lezenú skalnú cestu na svete. Má tisíc metrov, 35 dĺžok a o opakovanie prelezu Tommyho a Kevina sa pokúsil už len fenomenálny Adam Ondra z Čiech, ktorý stenu zdolal v roku 2016 za osem dní,“ priblížil Formánek.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Back by popular demand. The Dawn Wall film is returning to U.S. theaters October 8!

Príspevok, ktorý zdieľa Tommy Caldwell (@tommycaldwell),


Okrem Caldwella na festival zavíta aj holandská jachtárka Laura Dekker, ktorá sa ako 14-ročná vydala na plavbu okolo sveta a po 518 dňoch ju ako 16-ročná ukončila. Ďalšími hosťami a hostkami podujatia budú lezkyňa Michaela Izakovičová, spisovateľ a fotograf Mára Holeček, filmári a cestovatelia Pavol Barabáš a Peter „Becko“ Ondrejovič, horolezci Jozef Krištoffy a Ondro Húserka, kajakári Evina Lásko, Tomo Andrássy a Pavol Andrássy, skialpinista Miroslav Peťo či horolezec a skialpinista Robo Vrlák.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies