Začína filmový festival 4 živly, ústrednou témou je pamäť

NETKY.SK • 11 August 2011, 15:22 • 2 min
Začína filmový festival 4 živly, ústrednou témou je pamäť

Začína filmový festival 4 živly, ústrednou témou je pamäť

slovakia

left justify in out

img

Filmom Swannova láska režiséra Volkera Schlöndorffa z roku 1984 sa dnes popoludní začne v kine Akademik v Banskej Štiavnici 13. ročník Letného filmového festivalu 4 živly. Ústrednou témou štvordňového festivalu je pamäť.
      Podľa organizátorov, pamäť s filmom úzko súvisí. Spomienky a film prinášajú minulosť, sprítomňujú ju, avšak nikdy nie presne tak, ako sa odohrala. Film, rovnako ako naše spomienky, je interpretáciou udalostí a dejov a je teda pamäťovým médiom, ktoré zaznamenáva, čo sa udialo.
      Tím dramaturgov festivalu sa rozhodol prezentovať filmy v dvoch líniách. Na filmy, v ktorých je pamäť, spomínanie alebo zabúdanie ich ústrednou témou a filmy, ktoré pamäť tvoria, teda sa venujú minulosti a jej interpretácii.
      Medzi hlavné filmy prvej línie – labyrintu pamäti – patria Prekliaty ostrov režiséra M. Scorseseho, Szindibád Z. Huszárika, alebo Swanova láska V. Schlöndorffa.
      “Historická” línia sa venuje najmä pamäti regiónu strednej Európy. “V poslednom čase sa v slovenskej, ale aj v susedných kinematografiách, objavilo viacero filmov, ktoré sa vracajú k blízkej čí dávnejšej minulosti. Zdalo sa nám zaujímavé pozrieť sa na to, akým spôsobom to robia a skonfrontovať ich so staršími filmami z tohto regiónu,” hovorí dramaturgička festivalu D. Chlapíková.
      Výsledkom je sekcia zameraná na filmy Višegrádskej štvorky, v rámci ktorej sa premietne filmová „klasika“ - film Pasažierka režiséra A. Munka, trezorové Nedeľné hry R. Glinskeho, alebo najnovší český príspevok – 80 listov V. Kadrnku.
      Pokračovaním sekcie sú autorské filmy dokumentaristov Petra Kerekeša, Mareka Šulíka a Jana Gogolu ml., ktorí prídu filmy aj osobne uviesť.
      Novinkou ročníka je väčší dôraz na animovaný film. Okrem dvoch celovečerných filmov (Iluzionista, Valčík s Bašírom) bude animákom venovaný aj samostatný blok filmov, ktorý vznikol v spolupráci s odborným časopisom Homo Felix.
      Okrem vyše 30 nezabudnuteľných filmov ponúknu 4 živly aj svoje osvedčené klasiky ako nočné premietania na nádvorí Starého zámku (Sherlock Jr., r. Buster Keaton, 1924 v hudobnom sprievode zoskupenia Piaček-Pavelka-Michalec) a v Botanickej záhrade (...a bude hůř, r. P. Nikolaev, 2007), tanečné party na Banskej St a nici a v čajovni Klopačka, a niekoľko hudobných koncertov.
      Bonbónikom bude český sobotňajší dvojvečer na letnom amfiteátri, kde organizátori najskôr uvedú kultový film Kouř (r. T. Vorel st., 1990), po ktorom bude nasledovať koncert kapely Midi Lidi. K téme PAMÄTI má čím prispieť aj slovenský hudobný projekt Režimy, ktorý zaujímavo reflektuje ostatných 40 rokov Slovenska.
      Novinkou tohto roku bude zaujímavý workshop, ktorý počas trvania 4 živlov organizuje časopis Kinečko. Ide o workshop teoreticko–kritického písania o filme pre tých, ktorí filmy nielen radi sledujú, ale chcú o nich aj písať. Výsledky práce mladých kritikov si budete môcť prečítať v októbrovom čísle Kinečka.
      Už niekoľko dní pred začiatkom festivalu sa v B. Štiavnici koná aj Letný workshop MPhilms 2011 s ponukou výtvarnej a fotografickej dielne a dielne experimentálneho filmu a performance. Workshop je určený mladým účastníkom vo veku 15 až 25 rokov. Organizátorom workshopu je občianske združenie Mphilms, organizátorom festivalu je Občianskej združenie štyri živly.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies