„Biela genocída“ alias vyvražďovanie bielych farmárov v Afrike? Elon Musk v spore s lídrom juhoafrickej politickej strany Juliusom Malemom

NETKY.SK • 17 September 2023, 18:50 • 2 min
„Biela genocída“ alias vyvražďovanie bielych farmárov v Afrike? Elon Musk v spore s lídrom juhoafrickej politickej strany Juliusom Malemom

Ramaphosa a jeho vláda radšej vynaložia svoju energiu na obhajobu Vladimira Putina, než aby sa starali o pohodu farmárov, ktorí tvrdo pracujú na ochrane potravinovej bezpečnosti Južnej Afriky.

slovakia

left justify in out

V južnej Africkej oblasti Senekal bol v októbri roku 2020, nájdený biely farmár, Brendin Horner, udusený a priviazaný na tyči na farme vo východnej časti provincie Free State. Dvoch čiernych mužov vtedy obvinili z vraždy.

 

Vražda Brandina Hornera

 

Vražda farmárskeho menežéra Hornera sa stala najnovším bodom napätia v rasovom konflikte v Južnej Afrike, kde segregacionistický apartheidný režim padol takmer pred 30 rokmi.

 


Napätie je obzvlášť vysoké v vidieckych farmárskych oblastiach, kde bieli ľudia stále vlastnia väčšinu fariem a čierni ľudia často slúžia ako ich často chudobní robotníci.

 


Z 21 325 obetí vrážd za rok 2019 bolo 49 bielych farmárov. Predstavuje to však menej ako jedno percento celkového počtu v krajine, tvrdí polícia.
Biely juhoafričania tvoria približne deväť percent obyvateľstva krajiny.

 

Masové vraždy?

 

V roku 2018, po tom, čo sa Ernst Roets, zástupca výkonného riaditeľa AfriForum, objavil v segmente na stanici Fox News v Spojených štátoch s moderátorom Tuckerom Carlsonom, prezident Trump na Twitteri povedal, že usmerňuje svojho ministra zahraničných vecí, aby vyšetril to, čo nazval "masovými vraždami" bielych farmárov.

 

V telefónnom rozhovore povedal pán Roets, že vláda nechráni bielych farmárov: "Je veľmi jasné, že pre nich nie je priorita niečo s tým robiť," uviedol.

       

"Nedostatok dôkazov"

 

 

Vražda Brendina Hornera mala za následok napätie medzi bielymi demonštrantmi a čiernymi protidemonštrantmi z marxistickej strany Economic Freedom Fighters (EFF) v Senekale, stredoafrickom meste blízko miesta vraždy.


Sekola Matlaletsa a Sekwetje Mahlamba boli oslobodení obvinenia z vraždy, lúpeže a krádeže, potom čo sudca Cagney Musi vyhlásil, že nie je dostatok dôkazov, ktoré by ich spojili s útokom.

 

Vraždy na farmách, z väčšej časti vlastnených bielymi, sú v Južnej Afrike citlivou témou, kde niektoré skupiny aktivistov menšiny bielych propagujú myšlienku, že sú obeťami "bielej genocídy", hoci bieli farmári tvoria iba zanedbateľnú časť celkových obetí vrážd v Južnej Afrike.

 


Stanovisko Elona Muska

 

 

Elon Musk strávil týždeň tweetovaním o videu lídra juhoafrickej politickej strany Juliusa Malemu, ktorý skandoval "zabite Boera".

 

V jednom zo svojich tweetov v pondelok tvrdil, že organizátori "verejne podporujú genocídu bieleho obyvateľstva v Južnej Afrike" a položil otázku prezidentovi Cyrilovi Ramaphosovi, ktorý patrí k inej strane ako Malema: "Prečo nič nehovoríte?"

 

Musk taksito zverejnil screenshot článku z New York Times, ktorý cituje historikov, ktorí tvrdia, že pieseň nemá byť bratá doslova, a kritizoval noviny za "podporu volaní po genocíde" - v prekvapivom, ak nie ironickom, zvrate Musk neskôr tweetol, že Times "Pre regionálnu publikáciu prekračuje svoj limit. Výborne.“."

 



 

Malema sa obul do Muska

 

 

Malema obhajoval pieseň na tlačovej konferencii a zaútočil na Muska, že "vyzerá ako negramotný" a "jediné, čo ho chráni, je jeho biela pokožka".

Pieseň sa datuje do obdobia apartheidu v rozdelenom Južnej Afrike, kde existoval systém rasovej segregácie na základe bielych menšínových pravidiel, ktorý skončil na začiatku 90. rokov minulého storočia.

 

 

Najnovšie skandovanie viedol politický líder Malema počas nabitého zhromaždenia takmer 100-tisíc ľudí na podujatí, ktoré oslavovalo desiate výročie jeho ľavicovej politickej strany Economic Freedom Fighters v Johannesburgu, najväčšom meste Južnej Afriky.

Slovo "Boer" v piesni odkazuje na bielych juhoafrických farmárov, ktorí sú potomkami európskych kolonistov, známych ako "Boeri".

 

No politický inštruktor z Univerzity Johannesburg Bongani Ngqulunga a historička z Univerzity Nelsona Mandelu Nomalanga Mkhize povedali novinám The Times, že pieseň nie je určená na podnecovanie násilia proti väčšinovo bielym vlastníkom pôdy v krajine, ale na mobilizovanie podpory proti apartheidu a diskriminácii.

 

Zvýšenie počtu vrážd o viac než polovicu

 

Prezident Ramaphosa ignoruje oficiálnu žiadosť DA o zriadenie Vyšetrovacej komisie týkajúcej sa útokov a vražd na farmách. Od odovzdania tejto žiadosti bolo zaznamenaných 16 farmárskych vrážd medzi májom a júlom 2023, čo predstavuje zvýšenie o 56 percent.

 

Vzhľadom na rastúcu nezamestnanosť a mnoho Juhoafričanov, ktorí chodia spávať s prázdnym žalúdkom, by prezident mal byť veľmi znepokojený touto kritickou oblasťou a mal by robiť všetko, čo je v jeho silách, aby chránil farmárov a farmárov.

Ignorovanie žiadostí

 

Prezident Cyril Ramaphosa je teraz súčasťou problému pri pokuse nájsť trvalé riešenie eskalujúcej krízy útokov a vrážd na farmách. 68 dní po tom, čo DA predložila oficiálnu žiadosť jeho úradu s požiadavkou, aby zvážil zriadenie Vyšetrovacej komisie týkajúcej sa útokov a vrážd na farmách, Ramaphosa sa rozhodol naše podania ignorovať.

 

Ramaphosa a jeho vláda radšej vynaložia svoju energiu na obhajobu Vladimira Putina, než aby sa starali o pohodu farmárov, ktorí tvrdo pracujú na ochrane potravinovej bezpečnosti Južnej Afriky.

 

 

Smrť farmára stopne farmu na 12 mesiacov

 

Nedávny televízny dokument o kríze vrážd na farmách v Južnej Afrike ukázal, že akonáhle je farmár napadnutý alebo zavraždený na farme, farma je pravdepodobne mimo produkcie takmer 12 mesiacov.

 

Vzhľadom na rastúcu nezamestnanosť a mnoho Juhoafričanov, ktorí hladujú, by prezidentstvo malo byť veľmi znepokojené touto kritickou oblasťou a malo by robiť všetko, čo je v jeho silách, aby chránilo farmárov.

 

Tí navyše potrebujú, aby im vláda poskytovala dôležité informácie o tom, ako sa chrániť na svojich farmách

 

Zdroje:

 

https://www.nytimes.com/2020/10/16/world/africa/South-Africa-murder-protests.html

https://www.reuters.com/world/africa/suspects-acquitted-white-farmer-murder-that-sparked-riots-safrica-2021-11-19/

https://www.da.org.za/2023/08/68-days-and-counting-ramaphosa-still-refuses-to-take-action-on-farm-murders

https://www.forbes.com/sites/brianbushard/2023/08/04/what-to-know-about-south-africas-kill-the-boer-chant-as-elon-musk-sounds-alarm/?sh=1957870758e0

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: www.economist.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies