Zahrávate si so zdravím, ak nové oblečenie neperiete pred nosením

NETKY.SK • 15 September 2023, 22:00 • 2 min
Zahrávate si so zdravím, ak nové oblečenie neperiete pred nosením

Kúpite si nové oblečenie, odstrihnete štítky, hneď si ho oblečiete a vydáte sa do mesta.

slovakia

left justify in out

Znie to pohodlne, ale toto je jedna z najväčších chýb, ktorú môžeme urobiť. Nové oblečenie treba vždy vyprať pred prvým nosením, aj keď je úplne nové. Pretože fakt, že je nové, ešte neznamená, že je čisté. Všetko nové oblečenie je plné chemických látok a baktérií, ktoré sa mohli dostať do tkaniny niekoľkými rôznymi spôsobmi. Tovar býva niekedy uložený na sklade, kde sa naň usádza prach. Už tu sa doň môže dostávať množstvo mikroorganizmov. Často je tovar nesprávne skladovaný a neskôr sa prepravuje z exotických destinácií rôznymi spôsobmi, čo zvyšuje riziko kontaminácie. A to ešte nie je všetko. Tovar, ktorý je určený na predaj, je vystavený v obchode, kde je ďalšie riziko, že bude kontaminovaný. Tu sa prechádzajú chorí ľudia, ktorí sa dotýkajú oblečenia a kontaminujú ho. V niektorých prípadoch si ho dokonca zákazníci vyskúšajú. Koľko ľudí už vami zakúpené oblečenie skúšalo pred vami? 

Preto je veľmi dôležité vyprať nové oblečenie, inak môžu nastať vážne zdravotné problémy. Prvým príznakom môže byť napríklad svrbenie kože. Ak sa objaví vyrážka, môže to byť spôsobené práve nevypraným oblečením. Nové oblečenie môže obsahovať rôzne látky na ochranu pred šatňovými molmi, plesňami a vlhkosťou. Ak je naša koža na niektorú z týchto látok citlivá, môže to spôsobiť vyrážku. Aj keď sa vám nezdá, že by ste mohli mať nejakú alergiu, vypranie nového oblečenia je stále bezpečnejšie. Takže pred prvým nosením nového oblečenia si ho vždy dôkladne vyperte. Uchráni vás to pred prípadnými zdravotnými problémami, ktoré by ste si neželali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies