REPORTÁŽ: Predstavili medaily majstrovstiev sveta! O tieto unikátne kúsky budú bojovať aj naši hokejisti

NETKY.SK • 10 Apríl 2019, 15:16 • 2 min
REPORTÁŽ: Predstavili medaily majstrovstiev sveta! O tieto unikátne kúsky budú bojovať aj naši hokejisti

BRATISLAVA - Medaily na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji na Slovensku sú už na svete. Svetový šampionát sa pod Tatrami začne presne o mesiac 10. mája. Cenné kovy odovzdajú 26. mája 2019 v Bratislave po dueloch o 3. miesto a finálovom súboji. Ich dizajn pochádza zo Slovenska, organizátori dostali voľnú ruku od Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Museli sme dodržať dve podmienky. Jednou je zachovanie maximálnej veľkosti a hmotnosti, druhou to, že musia byť okrúhle. Možnosť mať medaily so slovenským motívom sme, samozrejme, využili," povedal riaditeľ organizačného výboru Igor Nemeček.

 

 



Autor návrhu Peter Packaň ako hlavný motív zvolil postavu hokejistu a slovenské hory

"Do návrhu som ich zakomponoval netradične - výrezom. Vďaka tomu je medaila napriek jej klasickému guľatému tvaru unikátny kúsok. Bolo to veľká výzva a skúsenosť. Verím, že sa medaily každému budú páčiť. Držať šampionátovú medailu je skvelý pocit. Verím, že rovnako to budú prežívať aj hokejisti," povedal Packaň. Na každej z medailí budú tri slovenské štíty - Gerlachovský, Lomnický a Kriváň. Packaň pripravil dovedna osem návrhov a jeden z nich si vybrala IIHF.

 

Najťažšie medaily

Z každej medaily vyrobili 33 kusov. Jedna váži približne 350 gramov, celú kolekciu vyrazili v kremnickej mincovni. Vyrobili ich zo zliatiny medi a zinku, na záver ich upravili niklovaním, zlátením a patinovaním. "Chceli sme, aby medaily boli krásne. Rovnako si želáme, aby krásny bol aj celý šampionát," doplnil Nemeček.

 



V stredu v Bratislave prezentovali aj dizajn oblečenie pre hostesky, ktoré budú odovzdávať ocenenia pre najlepších hráčov. Autorkou návrhu je Lenka Sršňová.

 

Višňovský má kompletnú zbierku medailí
Na stredajšej prezentácii dizajnu medailí nechýbal ani niekdajší reprezentant SR Ľubomír Višňovský, ktorému sa návrh cenných kovov páči. "Ja mám doma až tri medaily, som šťastný človek. Prvá bola smutná, pretože sme v Petrohrade vo finále prehrali s Čechmi, no po návrate domov sme si uvedomili, čo znamenala pre celé Slovensko. Z Göteborgu si pri zlate pamätám každý detail," prezradil v minulosti vynikajúci obranca a na margo nového setu medailí doplnil: "Bodaj by Slovensku zostala tento rok jedna z nich, je úplne jedno aká." 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies