Zahraniční pracovníci môžu doplniť dlhodobo chýbajúcu pracovnú silu na našom trhu

NETKY.SK • 28 September 2023, 14:00 • 2 min
Zahraniční pracovníci môžu doplniť dlhodobo chýbajúcu pracovnú silu na našom trhu

Slovensko dlhodobo eviduje množstvo profesií s nedostatočným dopytom zo strany domáceho obyvateľstva. Viac ako 80-tisíc pracovných pozícií zostáva neobsadených. Najvyššiu mieru voľných pracovných miest vykazujú profesie v strojárstve, automobilovom priemysle, doprave, zdravotníctve, aj IT sektore.

slovakia

left justify in out

Obsadiť dlhodobo neobsadené pracovné pozície, o ktoré domáce obyvateľstvo nemá záujem, je dôležité pre  udržanie rastu slovenskej ekonomiky. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR preto prijíma opatrenia v oblasti regulovanej pracovnej mobility cudzincov na slovenský trh práce s cieľom kompenzovať  nedostatok disponibilnej pracovnej sily.
Z dôvodu nedostatku domácej pracovnej sily a nevyhnutnosti naplnenia potrieb trhu práce bolo prijatých viacero legislatívnych opatrení s cieľom uľahčiť zamestnávanie zahraničných pracovníkov. Medzi tieto opatrenia patria nariadenia vlády z dielne ministerstva práce, ktoré umožňujú udeliť štátnym príslušníkom vybraných tretích krajín národné víza na účel zamestnania. Vďaka nim sa zrýchľuje proces zamestnávania zahraničných pracovníkov v oblasti dopravy, vysokokvalifikovaných zahraničných pracovníkov v profesiách s pridanou hodnotou pre hospodárstvo SR a tiež relokovaných zamestnancov. V nadväznosti na tieto nariadenia prijala vláda SR na návrh ministerstva práce aj nariadenie, ktoré uľahčuje zamestnávanie cudzincov v oblasti priemyslu. Potreba prijatia tejto právnej úpravy vychádza z akútneho nedostatku pracovnej sily najmä v rozširujúcej sa automobilovej výrobe a tiež dlhodobého dopytu zo strany samotných zamestnávateľov.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: TS Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, Foto: pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies