Na severe je blaho, ale trochu draho: Toto je najdrahšia krajina Európy

NETKY.SK • 23 Júl 2019, 21:06 • 2 min
Na severe je blaho, ale trochu draho: Toto je najdrahšia krajina Európy

Nórsko, Dánsko alebo Švajčiarsko sú známe svojimi krásami, ale aj cenami. Za kvalitu sa proste platí. Napriek tomu je jedna európska krajina, ktorá drahotou strčí všetky ostatné do vrecka.

slovakia

left justify in out

Kto chce vyraziť za krásami na Islande, musí najprv veľmi nakŕmiť svoje keramické prasiatko. Island je totiž podľa serveru Daily Mailu najdrahšou krajinou Európy.

 

Island je preslávený nádhernou nedotknutou krajinou plnou vodopádov a riek. A samozrejme tiež veľmi príjemných, a navyše liečivých horúcich prameňov. Tie však nie sú jediným miestom, kde sa turista poriadne zapotí.

 

Pravdepodobne sa nebezpečne orosí aj pri návšteve reštaurácie, konkrétne pri obdržaní účtu. Nepríjemnému prekvapeniu až na mieste sa chcel vyhnúť 22-ročný americký študent Quint Johnson, ktorý sa pred týždennou rodinnou dovolenkou na Islande rozhodol prehodnotiť situáciu. A dobre urobil.

 

Zistil totiž, že ceny v bežnej reštaurácii sú výrazne vyššie ako v Spojených štátoch, ktoré sú už tak výrazne drahšie oproti Slovensku.

 

Trebárs za hamburger, hranolky a pivo, jednu z najobľúbenejších stravovacích rýchloviek Američanov, doma zaplatí v prepočte asi 12 eur, na Islande ale viac ako 18 eur. Hocikde aj oveľa viac. Pohár vína potom vyjde zhruba na 8 eur a tucet vajec asi na 5 eur.

 

Takto vysoké ceny sú výsledkom kombinácie mnohých logických faktorov. Na Islande trvalo žije len 355-tisíc obyvateľov, čo s nutnosťou značnú časť potravín dovážajú s vysokými daňami, najmä za alkohol.

 

Kolísanie hodnoty islandskej koruny medzi rokmi 2016 a 2017 tomu tiež nepomohlo. Islanďania si ale z hľadiska životného štandardu vedú dobre.

 

Hoci pre turistov sú ceny vysoké, tamojšia priemerná mesačná mzda v roku 2018 predstavovala podľa štatistík pred zdanením 632 000 islandských korún, čo je asi 4 500 eur. Platy Islanďanov sú tak na vysoké ceny lepšie "stavané".

 

Aj dovolenku vo vodnom kráľovstve severu možno však finančne zvládnuť. Pokiaľ ju nechcete tráviť v autobuse plnom turistov a byť vyložený len na pár desiatok minút pri hlavných atrakciách, prenajmite si na letisku auto a ubytujte sa mimo hlavnej turistickej lokality.

 

Severský domček s kuchynkou vám pomôže ušetriť. Zaspávať na samote za zvukov divokej prírody tak nemusí byť na nezaplatenie.

 

Za Islandom v rebríčku najdrahších európskych krajín podľa Eurostatu, štatistického úradu Európskej únie, skončili Švajčiarsko, Nórsko, Dánsko a Írsko. Spotrebiteľské ceny boli v priemere o 56 percent vyššie ako vo zvyšku Európy.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies