Záhada na brnenskej očnej klinike: Polovica pacientov skončila so zápalom a musela na operáciu

NETKY.SK • 11 Marec 2024, 06:45 • 2 min
Záhada na brnenskej očnej klinike: Polovica pacientov skončila so zápalom a musela na operáciu

S nečakanou komplikáciou sa musela stretávať približne polovica pacientov, ktorí pred troma týždňami dorazili na brnenskú očnú kliniku Gemini na aplikáciu vnútroočných injekcií.

slovakia

left justify in out

Ako Novinky zistili, po aplikácii sa u siedmich ľudí prejavil vnútroočný zápal. Všetci pacienti boli bezodkladne operovaní na klinikách v Brne av Zlíne.

Čo presne bolo príčinou, sa zatiaľ podľa kliniky nepodarilo zistiť. K výnimočnej udalosti došlo v polovici februára.

„Po aplikáciách vnútroočných injekcií v stredu 14. februára sa u zhruba polovice pacientov objavili po 17. februári komplikácie v podobe vnútroočného zápalu,“ povedal Novinkám vedúci marketingu kliník Gemini Jiří Pernický.

„Ten spôsobil mikrób Staphylococcus epidermidis, čo je bežne sa vyskytujúca a nie príliš agresívna baktéria, ktorá je bežnou súčasťou ľudskej mikroflóry,“ dodal.

Injekcie sa aplikujú ľuďom trpiacim vekom podmienenou makulárnou degeneráciou, čo je vážne ochorenie sietnice.

"K dnešnému dátumu boli z očných kliník všetci títo pacienti prepustení a niektorí z nich sa už objednali na ďalšiu aplikáciu liekov injekcií na našej klinike," vyhlásil Pernický.

„Riziku vnútroočnej infekcie je vystavený každý pacient, ktorý podstupuje vnútroočný zákrok, ako sú aplikácie vnútroočných injekcií alebo odstránenie šedého zákalu, a nemožno sa mu bohužiaľ úplne vyhnúť,“ upozornil Pernický.

„Za 20 rokov aplikácií vnútroočných injekcií mnohým tisícom pacientov na očných klinikách Gemini sme vôbec prvýkrát zaznamenali viacpočetný výskyt infekcie a tento incident je tak na klinike Gemini úplne ojedinelý,“ dodal.

Klinika spolupracuje pri vyšetrovaní prípadu so Štátnym ústavom na kontrolu liečiv aj s Krajskou hygienickou stanicou v Brne.

Podľa doterajších zistení bolo aplikované liečivo sterilné a nebolo ničím infikované. „Ďalej vykonávame všetky potrebné vyšetrovania na zistenie príčiny a jej prevenciu,“ zakončil Pernický.

Pôvodný článok v českom jazyku je na tejto stránke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: www.novinky.cz, Ilustračné foto: Právo.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies