Začínajú sa české prezidentské voľby, včera debatovali v TV všetci kandidáti

NETKY.SK • 11 Január 2013, 08:30 • 2 min
Začínajú sa české prezidentské voľby, včera debatovali v TV všetci kandidáti

Začínajú sa české prezidentské voľby, včera debatovali v TV všetci kandidáti - Politika Prvýkrát v histórii majú voliči v Českej republike možnosť zvoliť si v priamej voľbe hlavu štátu hlasovať sa bude dnes od 14. 00 do 22.

slovakia

left justify in out

img

Prvýkrát v histórii majú voliči v Českej republike možnosť zvoliť si v priamej voľbe hlavu štátu: hlasovať sa bude dnes od 14.00 do 22.00 hodiny a v sobotu od 8.00 do 14.00 hodiny.
      Všetci deviati kandidáti na prezidenta sa vo štvrtok večer stretli v dvojhodinovej prezidentskej debate Českej televízie, vysielanej v priamom prenose na ČT1 a ČT24. Moderátor Václav Moravec im kládol rovnakú otázku, na ktorú všetci odpovedali a časomiery kontrolovali, aby nikto z kandidátov nehovoril dlhšie ako ostatní. 
      Záujemcovia o Hrad diskutovali o výkone prezidentskej funkcie, novom spôsobe financovania prezidentových zahraničných ciest, diplomacii a zákone o priamej voľbe hlavy štátu. Zhodli sa, že zákon o voľbe prezidenta treba zmeniť a zaviesť overený rakúsky model s menším počtom podpisov voličov, ale overených. Nestranícki kandidáti sa vyslovili za zrovnoprávnenie nezávislých kandidátov so straníckymi tak, aby všetci mali rovnaké podmienky.
      Všetci sa vyjadrovali aj k symbolom prezidentského úradu, či má prezident jazdiť na aute českej výroby, teda Škodovke, alebo zahraničnom aute ako prezident Václav Klaus. Hovorili aj o tom, ktorého svojho zlozvyku by sa chceli zbaviť, ak sa dostanú na Hrad.
      Kandidáti odpovedali aj na otázku, či zažili od konkurentov nejaký faul. Bývalý premiér Miloš Zeman v tejto súvislosti označil za najhlúpejší faul článok denníka SME, ktorý ho označil za stúpenca Vladimír Mečiara. "Keď vládol, tak som ho ako jediný kritizoval," povedal.
      Podľa expertov, ktorých dnes citoval server idnes.cz, záverečná debata nemala víťaza, nebola to však nudná politická debata, boli tam aj zábavné prvky určené širšiemu televíznemu publiku. Politológ Tomáš Lebeda v zhode s mediálnym expertom Janom Jirákom upozornil, že každý z kandidátov dostal v dvojhodinovej rozprave iba necelých 10 minút času a navyše často odpovedal na relatívne nedôležité otázky. Ich vystúpenia oživili rozličné vstupy, jeden z nich napríklad riešil, čo vlastne je "českého" na Pražskom hrade. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies