Začína sa Týždeň slovenských knižníc plný podujatí, knihy budú aj vo vlakoch

NETKY.SK • 5 Marec 2018, 14:45 • 2 min
Začína sa Týždeň slovenských knižníc plný podujatí, knihy budú aj vo vlakoch

NITRA – Sériu podujatí s cieľom propagovať knižnice a význam čítania prinesie celoslovenský Týždeň slovenských knižníc (TSK), ktorý dnes otvorili v Nitre. Devätnásty ročník podujatia potrvá do 11. marca a jeho mottom je Knižnice pre všetkých. Knižnice po celom Slovensku počas tohto týždňa pripravili množstvo podujatí, ako sú besedy, autorské čítania, súťaže, prezentácie kníh či workshopy.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla dnes na tlačovej konferencii v Nitre predsedníčka Slovenskej asociácie knižníc Emília Antolíková, Slovensko je krajinou s najhustejšou sieťou knižníc, a to i napriek tomu, že ich počet sa v posledných rokoch výrazne zredukoval. „Počet knižníc všetkých typov od roku 2006 klesol o viac ako 5 000. Zaniklo veľa školských knižníc, čo je dosť smutné, pretože si myslíme, že knižnice by na školách mali fungovať, lebo tam je ten začiatok práce s knihou,“ povedala Antolíková.

Podľa jej slov je dôležité, aby knižnice boli živé a neplnili len funkciu skladu kníh. Práve preto ich chcú v tomto týždni priblížiť čo najviac ľuďom. Vďaka Železničnej spoločnosti Slovensko ako partnerovi podujatia budú môcť cestujúci v rýchlikoch nájsť v jedálenských vozňoch knihy, ktoré si budú môcť počas jazdy bezplatne požičať. Celoslovenskou akciou budú aj knižničné hliadky, ktoré odmenia čítajúcich na verejných priestranstvách záložkami do kníh a zľavami do kníhkupectva. „Je dokázané, že deti, ktoré veľa čítajú, sa lepšie učia, majú oveľa lepšiu slovnú zásobu,“ podčiarkla význam čítania už od útleho veku riaditeľka Univerzitnej knižnice v Bratislave Silvia Stasselová. Ambasádorom Týždňa slovenských knižníc je člen Činohry Slovenského národného divadla Ján Gallovič. Ako povedal, vidí, aké nástrahy prinášajú pre mladých ľudí moderné informačné médiá. „Pre mňa boli fundamentálnym zdrojom poznatkov vždy knihy,“ skonštatoval.

Mnohé knižnice na Slovensku tento týždeň odpustia svojim čitateľom poplatky z omeškania a za registráciu. Krajská knižnica Karola Kmeťka v Nitre, ktorá tento rok oslavuje 95. výročie svojho založenia, ponúkne v utorok registráciu zadarmo, v stredu odpustí sankčné poplatky. „Vo štvrtok ponúkame možnosť pre dvojice nových čitateľov, ktoré prídu spolu, že jeden z nich bude mať registráciu zadarmo,“ informovala riaditeľka krajskej knižnice Monika Lobodášová.

Otvorenie Týždňa slovenských knižníc bolo spojené s odovzdaním ceny Slovenskej asociácie knižníc SAKAČIK. Cenu získala Kysucká knižnica v Čadci za projekt, na ktorom spolupracuje s poľskou knižnicou. V nadväznosti na Týždeň slovenských knižníc bude 23. marca trinásty ročník Noci s Andersenom na Slovensku, počas ktorého strávi viac ako 10-tisíc detí rozprávkovú noc v takmer 240 verejných a školských knižniciach. Na svete sa do podujatia zapojí okolo 100-tisíc detí, pričom Slovensko je po Českej republike v poradí druhou krajinou s najvyšším počtom zapojených knižníc do tohto podujatia na podporu čítania detí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies