AKTUALIZÁCIA: Ôsmaci a deviataci idú od 19. apríla opäť do školy

NETKY.SK • 12 Apríl 2021, 11:25 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Ôsmaci a deviataci idú  od 19. apríla opäť do školy

SLOVENSKO - Od pondelka 19. apríla sa budú môcť ôsmaci a deviataci vrátiť do školských lavíc!

slovakia

left justify in out

Aktualizácia

Gröhling priblížil, že uvoľňovanie opatrení v školstve v postupných krokoch je dôležité nielen z dôvodu ochrany zdravia žiakov, rodičov a zamestnancov škôl, ale tiež pre postupnú adaptáciu škôl na prílev žiakov. Školy by tak mohli získať čas na prípravu potrebných ochranných a preventívnych opatrení. „Chcel by som poprosiť školy aj pedagógov, aby v prvých týždňoch po návrate žiakov do škôl upustili od skúšania či písania písomiek. Naším spoločným cieľom je, aby si žiaci postupne zvykli na návrat do štandardného režimu prezenčnej výučby,“ uviedol. Školstvo sa do „regionálneho COVID automatu prepne“ 26. apríla.

 

img

 

Farbu okresov bude naďalej ohlasovať Ministerstvo zdravotníctva vždy v utorok, na základe vývoja epidemickej situácie. Platiť bude vždy od ďalšieho týždňa. Informácie bude pre uľahčenie zverejňovať aj ministerstvo školstva vždy v stredu na svojom webe.

Podľa „regionálneho COVID automatu“ ostanú čierne okresy v režime, ktorý platil plošne doposiaľ, teda do 11. apríla. Otvorené v nich budú iba materské školy, prvý stupeň ZŠ či stredné zdravotnícke školy. Ostane v nich aj možnosť prezenčnej výučby v malých skupinách, teda päť žiakov a jeden učiteľ. V bordových okresoch, čo je tretí stupeň varovania, budú navyše otvorené aj ôsme a deviate ročníky ZŠ, poradenské centrá a tiež centrá voľného času a jazykové školy pre individuálnu výučbu. Celý druhý stupeň ZŠ a tiež prvé štyri ročníky osemročných gymnázií sa otvoria v prípade červených okresov, teda tých v druhom stupni varovania. V okresoch prvého stupňa varovania, takzvaných ružových, budú otvorené stredné školy, jazykové školy, centrá voľného času a základné umelecké školy pre skupinovú výučbu.

 

Prečítajte si tiež: Minister školstva sľubuje, že ak sa začnú uvoľňovať opatrenia, prioritou bude otváranie škôl

Školy sa podľa ministra môžu pri návrate detí oprieť aj o rozbehnutý projekt doučovania „Spolu múdrejší“, na ktorý nadviaže projekt „Letné školy“. K dispozícii majú aj online hodiny vytvorené v projekte EduTv, v počte 506 hodín lekcií pre druhý stupeň ZŠ a 138 videí „Khanovej akadémie“, v ktorých učitelia v krátkej a hravej forme vysvetľujú učivo. Hodiny sú doplnené aj o pracovné listy.

 

img

Minister súčasne vyzdvihol zhodu, že fungovanie škôl a ich otváranie je prioritou. „Otvorenie škôl je nevyhnutné tak pre vzdelávanie detí, ako aj pre štandardné fungovanie rodín,“ zdôraznil šéf rezortu a poďakoval za pomoc a spoluprácu premiérovi Eduardovi Hegerovi, ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému aj tímu epidemiológov. Zaočkovaných ej momentálne 50 700 pedagogických a nepedagogických zamestnancov škôl.

 

Pôvodný text

Ôsmaci a deviataci zo základných škôl mimo čiernych okresov sa budú môcť od pondelka 19. apríla vrátiť do školy. Branislav Gröhling dodal, že od pondelka 26. apríla, sa celé školstvo oficiálne preklopí do „regionálneho COVID automatu“. Čo by znamenalo, že v okresoch s najlepšou epidemickou situáciou by sa mohli vrátiť do škôl všetci žiaci základných a stredných škôl. Platí podmienka pretestovania zákonného zástupcu a žiaka na druhom stupni ZŠ. V prípade nákazy môže riaditeľ so súhlasom zriaďovateľa alebo RÚVZ zatvoriť školu či triedu, v ktorej sa objaví pozitívny prípad. Postupovať budú podľa COVID školského semaforu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies