Začína sa komplexná oprava mosta Pustý hrad. Ako oprava ovplyvní dopravnú situáciu?

NETKY.SK • 9 Máj 2024, 12:45 • 2 min
Začína sa komplexná oprava mosta Pustý hrad. Ako oprava ovplyvní dopravnú situáciu?

ZVOLEN - Národná diaľničná spoločnosť spúšťa práce na oprave strategického mosta pri Zvolene, od soboty 11. mája. V doobedňajších hodinách zrealizujeme prípravné práce na osadení desiatok kusov dopravného značenia a od poobedňajších hodín budú zahájené práce na moste v režime 24/7. Viac ako sedemsto metrov dlhý most Pustý hrad na ceste I/16 bude Národná diaľničná spoločnosť komplexne opravovať prvýkrát od jeho postavenia. Celková investícia do obnovy predstavuje 3,75 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Z dôvodu minimalizovania dopravných kongescií budú opravné práce prebiehať v 2 etapách a pri zachovaní vždy jedného prejazdného pruhu. V časoch rannej a podvečernej dopravnej špičky bude doprava usmerňovaná vďaka regulovčíkov priamo na mieste. V ostatnom čase bude doprava riadená prostredníctvom svetelnej signalizácie. Predpoklad finalizovania prác na moste Pustý hrad je koncom októbra tohto roka

Oprava mosta bude pozostávať z búracích a opravných prác. V rámci búracích prác sa odstránia pôvodné zvodidlá, pôvodné zábradlia, protidotyková ochrana nad železničnou traťou, rímsy, odvodňovače, vozovkové vrstvy, obnaží sa horný povrch nosnej konštrukcie a odstráni sa pôvodná izolácia v celej dĺžke mosta. Následné opravné práce budú pozostávať zo sanácie pohľadových plôch z dolnej strany nosnej konštrukcie v mieste mostných záverov, z vyčistenia vnútorných priestorov mosta, kompletnej výmeny odvodnenia, osadia sa nové rímsy, položia sa nové asfaltové vrstvy vozovky vrátane celoplošnej izolácie, osadia sa nové zvodidlá, nová protidotyková ochrana nad železničnou traťou a zrealizuje sa aj nové revízne schodisko. 

Práve nevyhovujúci technický stav mosta, ktorý sa prejavuje trhlinami a nerovnosťami na vozovke, porušením mostnej izolácie a následnou degradáciou nosnej konštrukcie je dôvodom kompletnej opravy mosta. 

 

Alternatívna trasa

Pre osobné vozidlá je navrhnutá obchádzková trasa, čiže motoristi si môžu vybrať či využijú obchádzkovú trasu alebo zvolia regulovaný prejazd mostom. Vodiči cestujúci po R1 od Budče v smere  do Lučenca a Krupiny môžu využiť alternatívnu trasu po ceste I/66 a prejsť na cesty III/2453 a III/2452 (obchádzková trasa vedená cez mesto). Túto trasu môžu využiť aj motoristi prichádzajúci z Banskej Bystrice cestujúci do Lučenca. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NDS, Foto: NDS
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies