Začína platiť zákon, ktorý má zabezpečiť lepšie vymáhanie pohľadávok štátu

NETKY.SK • 2 Január 2015, 08:11 • 2 min
Začína platiť zákon, ktorý má zabezpečiť lepšie vymáhanie pohľadávok štátu

BRATISLAVA - Lepšie zadefinovanie povinnosti správcov pri vymáhaní pohľadávok štátu, zavedenie osobitnej evidencie pohľadávok po lehote ich splatnosti, ako aj zriadenie Centrálneho registra pohľadávok štátu. Takéto zmeny prináša od januára zákon o pohľadávkach štátu.

slovakia

left justify in out

"Jednou z možností znižovania deficitu je konsolidácia pohľadávok štátu po lehote splatnosti, teda zvýšenie príjmov štátneho rozpočtu efektívnejšou správou pohľadávok štátu a úsporou prostriedkov štátneho rozpočtu pri nakladaní s týmto špecifickým majetkom štátu," vysvetlilo ministerstvo financií.
      

Cieľom zákona je preto definovať povinnosti správcov pri vymáhaní pohľadávok tak, aby sa nepremlčali, alebo nezaniklo právo na ich úspešné vymoženie. Právna norma sa týka pohľadávok, ktoré nemajú špeciálny režim vymáhania, teda pohľadávok zo zmlúv, zo správneho konania, služobného, pracovného alebo obdobného pomeru, či z náhrady škody alebo bezdôvodného obohatenia.
      

Taktiež sa na úrovni jednotlivých správcov začína viesť osobitná evidencia pohľadávok štátu po lehote ich splatnosti, zriaďuje sa aj Centrálny register pohľadávok štátu po lehote splatnosti. V ňom majú správcovia zverejňovať dlžníkov a uvádzať výšku pohľadávky štátu. Tento register je verejne prístupný a spravuje ho rezort financií.
      

Úlohu konsolidácie pohľadávok štátu plní právnická osoba so 100-% majetkovou účasťou štátu, v ktorej sa koncentruje vymáhanie pohľadávok štátu po lehote splatnosti. Takýmto subjektom môže byť napríklad Slovenská konsolidačná, na ktorú sa už doteraz postupovali vybrané pohľadávky štátu alebo pohľadávky vo vlastníctve iných subjektov verejného sektora za účelom ich vymáhania.
      

"Ak by dlžník pohľadávku štátu dobrovoľne nezaplatil, tento špecializovaný subjekt by vymáhal pohľadávky štátu v exekučnom konaní. Ak by neexistoval exekučný titul, špecializovaný subjekt by bol oprávnený uplatňovať pohľadávky pred súdmi a inými orgánmi," avizoval rezort financií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies