Zachránia 3D tlačiarne nosorožce pred vyhynutím?

NETKY.SK • 24 Jún 2015, 19:08 • 2 min
Zachránia 3D tlačiarne nosorožce pred vyhynutím?

SEATTLE – Americká spoločnosť Pembient plánuje spojiť DNA technológiu a trhovú ekonomiku, aby zachránili nosorožca. Je to riskantný plán, avšak pytliactvo sa dostáva mimo kontrolu a tento druh nosorožca je na pokraji vyhynutia.

slovakia

left justify in out

Tento problém je vo svete veľmi dobre známy. Presvedčenie, že roh nosorožca lieči horúčky a skrášľuje pokožku, vystrelilo ceny až k $65.000 za kilogram. V mnohých krajinách sveta je to cena vyššia ako za kokaín, čo zákonite pritiahlo pozornosť organizovaných kriminálnych kartelov. Zúfalo chudobní pytliaci často riskujú svoj život, aby získali tieto vzácne rohy a na druhej strane sú to bohatí a mocní priekupníci, ktorí obchádzajú kontroly a zásobujú čierny trh.

Hrozivým výsledkom tohto šialenstva je fakt, že na svete zostal už iba jediný samec nosorožca bieleho, ktorého nepretržite stráži ozbrojená jednotka. Dokonca mu odstránili časť rohu, aby bol pre pytliakov čo najmenej atraktívny.

 

img


Podľa spoločnosti Pembient nemôžu ozbrojené jednotky strážiť všetky nosorožce na svete a rovnako je minimálna šanca na to, že by sa podarilo zastaviť dopyt naliehaním na odberateľov, pytliakov či priekupníkov. Čo teda spraviť? Zaplaviť trh umelými rohmi!

Roh nosorožca je čistý keratín, teda rovnaký proteín, ktorý máte v nechtoch či vo vlasoch. Nikto kvôli tomu nedrancuje váš domov, keďže ľudský keratín nie je nedostatkovým tovarom. Spoločnosť Pembient chce ku keratínu pridať DNA nosorožca a vyrábať umelé rohy na 3D tlačiarňach, ktoré by boli na nerozoznanie od tých zo živých nosorožcov.

Výsledný produkt by sa mal predávať za osminu trhovej ceny rohov, ktoré boli odobraté živým nosorožcom a tým vytlačiť pytliakov z čierneho trhu. Spoločnosť Pembient dokonca tvrdí, že ich produkt by mohol byť dokonca lepší ako originál, nakoľko by nebol ovplyvnený znečistením.

 



Nie každý je však presvedčený o tom, že táto cesta by mohla byť tou správnou. Medzinárodná nadácia pre nosorožce varovala, že tento marketing spoločnosti Pembient by mohla legitimovať presvedčenie, že rohy nosorožcov naozaj majú tieto liečivé vlastnosti. Ďalším problémom pre úrady, ktoré sa snažia dolapiť pytliakov, by mohol byť fakt, že by mohli mať problém rozoznať pravé rohy od tých umelých.

V neposlednom rade sa vynára ešte zásadnejšia otázka, ktorá by mohla byť zodpovedaná iba v praxi. Keby sa aj podarilo vyhnať pytliakov z tohto biznisu, nepresunuli by svoju pozornosť na iné ohrozené druhy? Možno aj práve z tohto dôvodu upriamila spoločnosť Pembient svoju pozornosť už aj na oveľa väčší biznis so slonovinou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies