Bratislava je pre bývanie čoraz lákavejšia aj napriek rastúcej cene bytov

NETKY.SK • 8 Júl 2021, 20:11 • 2 min
Bratislava je pre bývanie čoraz lákavejšia aj napriek rastúcej cene bytov

Dopyt po novom bývaní v Bratislave sa oproti minulému roku zvýšil, počas druhého kvartálu 2021 rástla aj priemerná cena bytov. Vyplýva to z tlačovej správy realitnej spoločnosti Lexxus.

slovakia

left justify in out

"Napriek neustále rastúcim cenám nového bývania v hlavnom meste sa oproti minulému roku zvýšil dopyt po novom bývaní 2,5 násobne," uviedla spoločnosť s tým, že počas druhého kvartálu tohto roka opäť rástla priemerná cena voľných, ako aj predaných nových bytov.

 

img


Podľa prvých údajov v prípade medziročného porovnania hovoríme o náraste priemernej ceny nových voľných bytov o viac ako 16 percent.

 

"Ak porovnávame ceny s minulým kvartálom, priemerná cena sa zvýšila o ďalších 184 eur, resp. o 6,5 percenta," konštatuje spoločnosť.

 

"Ceny nových bytov v hlavnom meste rástli takmer u 42 percent developerských projektov. Pri väčšine z týchto projektov bol rast cien nehnuteľností zapríčinený nedostatočnou ponukou na trhu. K zvyšovaniu cien pomáhali aj priaznivé podmienky pre získanie úveru a nízke úrokové sadzby, ktoré výrazne zvyšovali dopyt na trhu," upozornil manažér a odhadca cien nehnuteľností z realitnej spoločnosti Lexxus Peter Ondrovič.

 

img


Ceny sa zvyšovali v rámci celej Bratislavy, najviac v druhom Bratislavskom okrese. V porovnaní s cenami zo začiatku rokao 12,6 percenta. Cena predaných bytov sa vyšplhala na viac ako 2 700 eur bez DPH za meter štvorcový.

 

"Medzikvartálne sa cena predaných bytov zvýšila o 9,9 percenta a jej rastová dynamika sa teda tiež výrazne zrýchlila," priblížila spoločnosť.

 

Počas druhého kvartálu ponúkalo nové bývanie menej než 80 developerských projektov. Celkovo bolo na konci sledovaného obdobia v Bratislave k dispozícii okolo 2 000 nových voľných bytových jednotiek. Na trhu je viac rozostavaných ako dokončených bytov.

 

img

 

"Podiel rozostavaných bytov predstavuje 94,9 percenta. Znamená to, že nové byty sa kupujú z papiera a developerské projekty sa vypredávajú už v čase ich výstavby," doplnila.

Počet starších bytov na predaj sa oproti minulému kvartálu viac-menej nezmenil. "Avšak aj v prípade jednotkovej ceny starších bytov na sekundárnom trhu sme zaznamenali rast, konkrétne o 203 eur (6,5 percenta)," uviedla spoločnosť, ktorá rovnako ako v prípade cien nových bytov, aj tu hovorí o zrýchlenej dynamike rastu cien.

 

img

 

"Priemerné ceny bytov ponúkaných na sekundárnom trhu vzrástli v rámci všetkých kategórií bytov, okrem jedno- a dvojizbových bytov," uzavrel realitná spoločnosť Lexxus.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona