Aktualizované: Výbor posunul do voľby šéfa RTVS osem kandidátov, prvé kolo bude 15. júna

NETKY.SK • 30 Máj 2017, 18:21 • 2 min
Aktualizované: Výbor posunul do voľby šéfa RTVS osem kandidátov, prvé kolo bude 15. júna

BRATISLAVA – Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá dnes posunul do júnovej voľby generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) osmičku kandidátov. Norbert Majer, ktorý sa na verejnom vypočutí nezúčastnil, kandidovať nemôže.

slovakia

left justify in out

Poslanci Národnej rady SR si tak budú vyberať z ôsmich uchádzačov, ktorá splnila všetky podmienky. Na prvom kole voľby, ktoré sa uskutoční 15. júna, sa zúčastnia Peter Abrahám, Richard Dírer, Fedor Flašík, Václav Mika, Jaroslav Rezník, Michal Ruttkay, Zuzana Ťapáková a Stanislav Velitzky. Ak v prvom kole nezíska žiaden z kandidátov nadpolovičnú väčšinu hlasov, najlepší dvaja postúpia do druhého kola. To sa uskutoční 22. júna.

 

Či už má koalícia dohodu na spoločnom kandidátovi, predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD), zatiaľ ešte nevie. "Dnes bola Koaličná rada, určite sa bavili aj o generálnom riaditeľovi RTVS, aj pozerali tento prenos. V tejto chvíli ale nemám žiadne informácie a dúfam, že ich budem mať čo najskôr," povedal.

 

Výbor zároveň zaviazal Radu RTVS, aby zaslala stanovisko k medializovaným informáciám o odmenách pre manažérov tohto verejnoprávneho média. Rada sa má vyjadriť do 12. júna. "Následne zvolám výbor, aby sme si to vyhodnotili," dodal Jarjabek.

 

 

Takto vyzerajú ciele kandidátov:

 

Súčasný šéf RTVS Václav Mika označil svoj projekt za projekt kontinuity postavený na hodnotách verejnoprávnosti a následne predstavil svoju víziu RTVS o päť rokov, v roku 2022. Počíta so zvýšením financovania pre RTVS, prednostne zvýšením základnej sadzby tzv. koncesií zo 4,64 eura na sedem eur. Ide o nárast o infláciu od čias, keď sa koncesie zvýšili naposledy, čo bolo pred 14 rokmi. SR je vo financovaní verejnoprávnych médií na konci v rámci celej Európy, upozornil Mika. Popri modeli založenom na kombinácii koncesií, vlastných príjmov a príspevkov zo zmluvy so štátom uvažuje aj o variante financovania cez štátny rozpočet, a to pevným percentom HDP, konkrétne 0,225 percenta. To by podľa Miku vychádzalo približne rovnako ako v prípade zvýšenia koncesií. V televízii chce, aby bola absolútny líder v mediálnom priestore. Poskytne štyri plnoformátové stanice a piatu špecializovanú. Jednotka má byť univerzálna a podobná dnešnej, Dvojka zameraná na diváka so špecifickými záujmami s programom vo verejnom záujme, Trojka zaostrí do 18:00 na deti a následne prinesie artový program, Štvorka má prinášať šport, spravodajstvo a publicistiku. Televízna Päťka má byť pre mladých do 25 rokov, ktorí podľa Miku patria medzi najviac zraniteľných divákov a tento kanál im má poskytnúť okrem zábavy aj jasné a overené správy, reagovať na šíriace sa neoverené a falošné informácie. Rozhlas má vysielať pre každého. Zaistiť to v roku 2022 má spolu 15 programových služieb, z nich osem vysielaných ako v súčasnosti v pásme FM a zvyšných sedem v digitálnom multiplexe a online. Má mať sedem umeleckých telies, z nich dve nové - big band a chlapčenský spevácky zbor. Plánuje i rekonštrukciu rozhlasovej obrátenej pyramídy. V roku 2022 by chcel jedno spoločné spravodajské centrum pre televíziu, rozhlas aj online. Očakáva, že RTVS bude mať najkvalitnejší spravodajský servis na trhu. Online RTVS sa stane samostatnou programovou službou, bude nespoplatnený a bude mať vlastné kanály – pre deti, znevýhodnené skupiny, zahraničných Slovákov, alternatívnu hudbu, archív vysielania a ďalšie. Štúdiá RTVS chce rozšíriť a okrem Košíc a Banskej Bystrice by ich chcel aj v Prešove a v Žiline, technologicky a personálne vybavené. Technológie v RTVS majú byť bezbariérové. Menšiny čaká nárast vysielania v televízii o sto percent a podporu Rádia Patria. Chce sa viac venovať ľuďom v RTVS a rozšíriť vzdelávanie.

Fedor Flašík chce zlepšenie riadenia, spravodajstva, publicistiky, vlastnej tvorby i nové priestory pre RTVS. Verejnoprávna inštitúcia by si podľa neho zaslúžila aj tretí program. Je za pokračovanie zlučovania verejnoprávnych médií, a to za pričlenenie TASR k RTVS a vznik „verejnoprávneho domu“. Budovu SRo známu ako obrátená pyramída by videl v budúcnosti ako galériu. RTVS a TASR by sa podľa Flašíka mali zmeniť na akciovú spoločnosť so 100-percentnou účasťou štátu. Chce, aby RTVS účinnejšie, zodpovednejšie a pútavejšie plnil svoje zákonné úlohy. Na to všetko podľa Flašíka musia štát, politici, odborníci raz a navždy zadefinovať, čo od RTVS očakávajú. Potom sa podľa jeho slov vyhneme atakovaniu RTVS, najmä spravodajstva a publicistiky zo strany politikov. Ak vznikne takáto spoločenská dohoda, budú sa môcť ciele RTVS napĺňať. Vo financovaní považuje za veľmi dôležitú stabilitu, politickú nezávislosť, proporcionalitu v ich rozdeľovaní. Financie na päťročné funkčné obdobie by mali byť vopred známe a pravidelne, napríklad na základe zistení štatistiky navyšované. Spravodajstvo a publicistika by podľa neho mohli byť živšie po vzore Českej televízie.

RTVS by mal byť úspešným príbehom, tvrdí Michal Ruttkay. Ešte pred vypočutím a aj dnes po ňom prezentoval, že by zachoval súčasný stav financovania s hlavným príjmom z koncesií. RTVS je podľa neho v súčasnosti sebavedomou inštitúciou, no v súčasnej podobe je ohrozená a treba ju zmeniť. Musí totiž zareagovať na 4. priemyselnú revolúciu, na novú digitálnu éru. Ruttkay tvrdí, že je to aj výzva pre spravodajstvo, ktoré musí zostať objektívne, pravdivé a vyvážené. Chce priniesť nový systém personalizovanej tvorby programu, ktorý bude zamierený na rôzne záujmové skupiny a bude rešpektovať všetky vekové skupiny, a to aj mladú generáciu zameranú na online zdroje. „Dnes RTVS nepatrí tejto mladej generácii,“ povedal. Chce priniesť inovácie a technológie, ktoré odsúvajú klasickú televíziu na okraj záujmu, kde divák sa stáva tvorcom obsahu. RTVS v roku 2022 vidí ako médium v takom stave, aký si vyžaduje 4. priemyselná revolúcia. To znamená iný prístup k vzniku programu, tretí televízny program venovaný najmä športu a životnému štýlu, online Štvorku zameranú na mladých, na youtuberov, blogerov a ďalších. Televízia by mala mať presah do rozhlasu, a to v rozhlasovom video spravodajskom kanáli Slovensko 24. Rozhlas tiež podľa jeho projektu prinesie 24-hodinovú službu pre všetky menšiny a znevýhodnené skupiny a rad špecializovaných služieb, vrátane internetových rádií. Ruttkayovým cieľom je, aby sa RTVS stal súčasťou kreatívneho priemyslu. Nestačia nové technológie, potrebný je návrat tvorivosti a invencie, tvrdí kandidát, pre ktorého je RTVS národný záujem a erbová inštitúcia. Ako dnes po vypočutí povedal pre médiá, nebude sa uchádzať o hlasy Kotlebovej strany, „hovorili sme so SaS a s maďarským klubom“. Kotlebova strana však podľa Ruttkaya patrí do plurality názorov, „my ich nemôžeme vytesniť, akonáhle ich vytesníme a spravíme z nich neviditeľný fenomén, tak je to niečo, čo je veľmi nebezpečné a bude to rásť v neviditeľnej zóne, my ich musíme monitorovať, byť s nimi v spojení, komunikovať s nimi, ale o hlasy sa nebudeme uchádzať,“ povedal Ruttkay novinárom. K svojmu prípadnému tímu sa nechcel vôbec vyjadriť. Vychádza z predstavy spojenia nových, svojich ľudí s časťou existujúceho tímu.

Šéf TASR Jaroslav Rezník, ktorý sa v minulosti už o tento post uchádzal, začal svoju prezentáciu hroziacimi bariérami v šírení televízie, čo súvisí s prechodom na digitálne vysielanie televízie aj rozhlasu. Poslancom pripomenul nevyhnutné legislatívne zmeny v tejto oblasti. Podľa neho je otázkou, či ostanú koncesie ako hlavný zdroj príjmov RTVS, podľa neho však výška koncesií nie je adekvátna. „Realitou je hybridný model,“ doplnil. Predpokladá „hybridný model“ financovania súvisiaci s prechodom na digitalizáciu. V projekte kritizoval súčasné vedenie za komerčnejší prístup k programu. RTVS musí byť zadarmo pre všetkých a lídrom 2. vlny digitalizácie. Musí reagovať na starnutie populácie, priniesť svoj program na nových médiách. Televízna Jednotka má byť plnoformátová, Dvojka venovaná deťom a náročnému divákovi a Trojka športu, publicistike a zdravému životnému štýlu. Chce sa vrátiť k pôvodným názvom, a to Slovenský rozhlas a Slovenská televízia. V rámci televízie chce multimediálny spravodajský portál. V rozhlase by posilnil zameranie jednotlivých staníc, ich pôvodnú dramaturgiu a tvorbu, unikátne úlohy. Chce multimediálny vzdelávací portál. RTVS chce otvoriť nielen tradičným divákom, ale aj tým, čo vyhľadávajú viac online. Rezníkovi počas kladenia otázok pripomenul jeho pôsobenie na čele SRo poslanec František Šebej (Most-Híd). Kriticky spomenul vtedajšie dlhy rozhlasu, kontroverzné vymáhanie dlhov od koncesionárov a na čele TASR zas jeho snahu o spoluprácou s ruskou provládnou agentúrou Sputnik, aj medializované zmluvy tlačovej agentúry. Rezník reagoval na všetky jeho výhrady so snahou uviesť ich na pravú mieru, vyvrátiť.
 

 

Ôsmi kandidáti sa poslancom i verejnosti postupne predstavia v tomto poradí: súčasný generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, oborník na reklamu Fedor Flašík, ktorý v minulosti okrem iného pripravoval predvolebnú kampaň pre Smer Fedor Flašík, šéf a spolumajiteľ reklamnej agentúry Creo/Young Michal Ruttkay, generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník, manažér Stanislav Velitzky, ekonóm, manažér, podnikateľ a bývalý podpredseda Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Peter Abrahám, bývalý redaktor a moderátor Richard Dírer a bývalá šéfka TV Markíza Zuzana Ťapáková, Norbert Majer neprišiel.

Poradové čísla si každý z nich vyžreboval. Každý kandidát má prvých 15 minút na predstavenie svojho projektu riadenia a rozvoja RTVS na roky 2017 – 2022.

 

Ďalších 20 minút má vyhradených na odpovede na otázky poslancov, pričom sa do toho nezapočítava čas, ktorý uplynul počas formulovania otázok poslancami. Vypočutie je rozdelené na dve časti s prestávkou na obed. Celodenné vypočutie sa prenáša online na webstránke národnej rady aj RTVS, na https://tv.nrsr.sk/udalost/2476 a https://www.rtvs.sk/televizia/live-rtvs. Sledovať sa dá cez počítače, ale aj cez mobilné telefóny, tzv. smartfóny a tablety, pričom podporované platformy sú Apple a Android.

Podrobne sa s predstavami jednotlivých kandidátov o fungovaní a rozvoji RTVS bude dať zoznámiť aj ďalšie dni. Ako totiž avizoval predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD), po verejnom vypočutí výbor zverejní projekty kandidátov na webstránke NR SR. Dostupné by mali byť až do dňa tajnej voľby nového šéfa RTVS v parlamente plánovanej na koniec júna.

Mediálny výbor NR SR už dnes večer po vypočutí prijme uznesenie. Podľa pravidiel totiž musí výbor predložiť národnej rade do dvoch pracovných dní, teda do štvrtka 1. júna, od verejného vypočutia posledného kandidáta návrh na voľbu generálneho riaditeľa RTVS so svojím stanoviskom.

Národná rada by mala nového generálneho riaditeľa RTVS voliť v tajnej voľbe už 22. júna a prípadná opakovaná voľba by mohla byť 29. júna. Ani tieto dátumy nemusia byť definitívne. Voľbu generálneho riaditeľa RTVS zaradí do programu nasledujúcej schôdze parlamentu predseda NR SR. Schôdza NR SR sa začne 13. júna. Súčasnému šéfovi verejnoprávnej rádiotelevízie Václavovi Mikovi vyprší päťročné funkčné obdobie na začiatku augusta.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies