Začalo sa druhé kolo volieb v Iráne, reformisti dúfajú v ďalší úspech

NETKY.SK • 29 Apríl 2016, 07:32 • 2 min
Začalo sa druhé kolo volieb v Iráne, reformisti dúfajú v ďalší úspech

TEHERÁN - Druhé kolo parlamentných volieb sa dnes začalo v Iráne. Voliči v ňom rozhodnú o obsadení zvyšných 68 z celkovo 290 kresiel v parlamente v obvodoch, v ktorých vo februárových všeobecných voľbách nezvíťazil žiaden kandidát.

slovakia

left justify in out

Druhé kolo volieb sa nekoná v Teheráne, kde reformisti získali všetkých 30 mandátov už v prvom kole. Pri prvom kole volieb vo februári zaznamenali reformisti a umiernení spojenci prezidenta Hasana Rúháního značné úspechy na úkor stúpencov tvrdej línie, keď získali väčšinu v parlamente i vo vplyvnej Rade expertov, ktorá de facto určuje základné smerovanie iránskej politiky a vyberá najvyššieho duchovného vodcu krajiny. Dnes si chcú reformisti svoju pozíciu upevniť. Podľa agentúry AP musia získať 40 kresiel, aby mali väčšinu v parlamente.

 

Približne 17 miliónov registrovaných voličov má možnosť odovzdať hlasy v 55 volebných obvodoch v 21 provinciách krajiny. Volebné miestnosti uzavrú o 15.30 h SELČ, prvé výsledky naznačujúce konečné rozdelenie mandátov sa očakávajú v sobotu večer, píše agentúra DPA.

 

Spomedzi 136 kandidátov druhého kola volieb sa ich 53 hlási ku konzervatívnemu táboru alebo sa považujú za pokračovateľov kurzu nastoleného islamskou revolúciou. Ďalších 38 kandidátov patrí k proreformným a umierneným silám a 45-ti sú nezávislí.

 

Mnohí pozorovatelia vnímali februárové parlamentné voľby v Iráne ako hlasovanie o dôvere Rúhánímu a jeho politike, ktorú ultrakonzervatívna časť iránskych politikov a duchovných ostro kritizuje najmä v súvislosti s dosiahnutím dohody o iránskom jadrovom programe.

 

Novozvolení poslanci sa funkcií v parlamente ujmú 28. mája. Očakáva sa, že reformné krídlo v parlamente bude na Rúháního vyvíjať tlak, aby presadil ekonomické reformy, ktoré Iránu pomôžu prilákať zahraničný kapitál, ale aj zmeny v sociálnej oblasti a kultúre. Tie Rúhání, ktorý sa stal prezidentom v roku 2013, sľuboval počas svojej predvolebnej kampane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies