Jadrové zbrane musíme zlikvidovať predtým, než nás zničia, vyhlásil Guterres

NETKY.SK • 22 Jún 2022, 18:00 • 2 min
Jadrové zbrane musíme zlikvidovať predtým, než nás zničia, vyhlásil Guterres

VIEDEŇ – Generálny tajomník OSN António Guterres na začiatku stretnutia signatárov Zmluvy o zákaze jadrových zbraní (TPNW) vo Viedni vyzval na jadrové odzbrojenie. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

slovakia

left justify in out

„Poďme zlikvidovať tieto zbrane skôr, ako zlikvidujú oni nás,“ odkázal Guterres prostredníctvom videolinku. Dodal, že súčasný arzenál 13 000 jadrových hlavíc vo svete predstavuje vzhľadom na konflikty a atmosféru nedôveru vážnu hrozbu. Prezident Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Peter Maurer na stretnutí vo Viedni označil Zmluvu o zákaze jadrových zbraní za „míľnik“.

 

 

Táto zmluva, ktorá nadobudla účinnosť vlani v januári, zaväzuje krajiny, aby sa nezapájali do žiadnych činností súvisiacich s jadrovými zbraňami a vyzýva, aby boli zohľadnené ich humanitárne dôsledky. Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg na stretnutí zdôraznil naliehavosť úplného jadrového odzbrojenia. Rakúsko bolo jedným z iniciátorov tejto zmluvy, pripomína DPA.

 

 

K 20. júnu 2022 zmluvu o zákaze jadrových zbraní ratifikovalo alebo k nej pristúpilo 65 štátov. Cieľom tejto medzinárodnej dohody je rozšíriť Zmluvu o nešírení jadrových zbraní (NPT), ktorá vstúpila do platnosti v roku 1970. Vo svete je oficiálne deväť krajín, ktoré disponujú jadrovými zbraňami. Ani jedna sa však k TPNW nepripojila.

 

Možno vás zaujme: Medvedev: Američania by mali prosiť Moskvu!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies