AKTUALIZÁCIA: Dôležité rokovanie USA s Ruskom sa skončilo predčasne

NETKY.SK • 21 Január 2022, 12:27 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Dôležité rokovanie USA s Ruskom sa skončilo predčasne

ŽENEVA - Vo švajčiarskej Ženeve sa v piatok konalo rokovanie medzi americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom a jeho ruským rezortným partnerom Sergejom Lavrovom. Šéf americkej diplomacie hneď v úvode povedal, že USA sú odhodlané ísť cestou diplomacie a dialógu. Lavrov na začiatku rozhovorov vyhlásil, že prelom od tohto stretnutia neočakáva.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 21. januára, 13:51

 

„Neočakávam prelom, ale očakávam reakciu na návrhy Ruska. Naše bezpečnostné návrhy sú mimoriadne konkrétne a očakávame preto rovnako konkrétne odpovede,“ vyhlásil Lavrov na úvod stretnutia. 


img

Antony Blinken

 

„Máte pravdu. Ani my neočakávame, že tu dnes vyriešime naše nezhody. Ale dúfam a očakávam, že môžeme otestovať, či cesta diplomacie a dialógu zostane otvorená. Sme odhodlaní kráčať po tejto ceste a mierumilovne riešiť naše nezhody,“ povedal Blinken.

 

Prečítajte si tiež: Z únosu lietadla s Pratasevičom obvinili štyroch vládnych predstaviteľov

 

Šéfovia diplomacií USA a Ruska sa stretli v Ženeve uprostred obáv, že Moskva by mohla podniknúť inváziu na Ukrajinu. Kremeľ prípadný útok popiera, avšak tvrdí, že by mohol podniknúť bližšie nešpecifikované vojenské akcie, ak nesplnia zoznam požiadaviek, vrátane prísľubu Severoatlantickej aliancie, že Ukrajinu nikdy neprijme za svojho člena.

 

img

Sergej Lavrov

 

Blinken ešte v stredu počas návštevy Kyjeva povedal, že Moskve nepredloží oficiálnu odpoveď na jej návrhy týkajúce sa ukrajinskej krízy. Americký diplomat označil explicitný zákaz vstupu Ukrajiny do NATO za absolútne nepoužiteľnú myšlienku“.

 

Možno vás zaujme: Vážne obvinenie z USA: Rusko pripravilo zámienku pre útok na Ukrajinu!

 

Rokovanie sa napokon skončilo predčasne. Agentúra Interfax uviedla, že piatkové rokovania v Ženeve mali byť podľa plánu dvojhodinové, ale napokon sa skončili už po pol druha hodine. Obaja diplomati informovali o dosiahnutých výsledkoch na separátnych tlačových konferenciách. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies