REPORTÁŽ Hity Elánu už v druhom muzikáli Voda a krv nad vodou. Bude aj tretí?

NETKY.SK • 27 Marec 2022, 18:00 • 2 min
REPORTÁŽ Hity Elánu už v druhom muzikáli Voda a krv nad vodou. Bude aj tretí?

Naša najúspešnejšia legenda, skupina Elán, pokorila všetky hudobné rekordy na česko-slovenskom území. Vydala 14 slovenských a 5 anglických albumov, množstvo reedícií, výberoviek, niekoľko DVD. Z jej piesní vznikli zatiaľ dva muzikály – Ôsmy svetadiel v roku 2011 a pred pandémiou Voda a krv nad vodou, ktorý práve odpremiérovali.

slovakia

left justify in out

 

V trojhodinovom príbehu lásky a zrady si vypočujeme množstvo známych hitov, ktoré sú zasadené do deja muzikálu podľa libreta členov skupiny Elán, Jána Ďurovčíka, ktorý je podpísaný aj pod réžiou, a Petra Pavlaca. Premiéry na Novej scéne sa zúčastnilo množstvo predstaviteľov kultúrneho i politického života a Netky nemohli chýbať.

 

img

 

Sarkozyovci majú na Elán jasný názor

 

Z diváckej obce nám ako prví padli do rany manželia Ernest a Silvia Sarkozyovci, ktorí nešetrili slovami chvály nielen na muzikál, ale aj na kapelu Elán. 

 

„Milujeme Elán, hovorím aj za Ernesta, zbožňujeme všetky ich pesničky, lebo je to naša mladosť. uvedomili sme si, že je to kapela, ktorá má toľko piesní, toľko hitov, a teraz sme videli, ako sa dajú krásne poprepájať do muzikálu. Ich texty sedia úplne  na túto dobu a budú na každú, ktorá príde. Je to slovenský poklad,“ začala Silvia.

 

img

 

Ernestovi sa pri každej piesni vynárajú spomienky, nakoľko bol od deviatich rokov absolútny fanúšik Elánu, mal doma všetky platne a otec mu kúpil aj notovú knižku pesničkami. Dokonca mal kapelu, kde hral na basgitaru a spievali piesne Elánu. Aká je jeho druhá najobľúbenejšia kapela, sa dozviete z reportáže, kde si neodpustí ani porovnanie piesní Elánu s Pucciniho áriami.  Prekvapení?

 

Spolužiak Fero sa mení na spoluväzňa

 

V troch alternáciách Fera, známej postave z elánovskej piesne, sa vystriedajú Vladislav Plevčík, Michal Candrák a Viktor Vincze. V premiére si postavu Fera vychutnal Vladislav Plevčík, ktorý nám prezradil, ako sa mu postava hrala. 

 

„Šťastne. Mojím údelom je byť  úsmevom,  slnkom a šťastím pre mojich divákov aj pre mojich najbližších partnerov na javisku. Po všetkých tých psychopatických a psychicky chorých postavách, ktoré som stvárnil, je to vlastne dar, že môžem rozdať toľko lásky.“

 

 

Je Jano Baláž spokojný?

 

Elánisti boli  a sú „skromní“ a tejto povesti neostal nič dlžný ani Jano Baláž, ktorého otázka ako vníma fakt, že Elán sa dočkal muzikálu zo svojich pesničiek, nezaskočila.

 

img

 

„Pri tomto druhom sme si už zvykli, no pri prvom – Ôsmy svetadiel – to bolo také napínavé, ale myslím si, že Jano Ďurovčík a aj my ako rearanžéri našej vlastnej hudby, sme dopadli celkom dobre. Aspoň podľa toho, čo hovoria ľudia, ktorí na tom boli, takže je to dobré. Prvý muzikál mal 750 repríz, čo je rekord.“ Ako vníma Jano Baláž porovnanie Elánu s Queenom?  Prezradí vo videu.

 

 Robil Vincze konkurz?

 

img

 

Viktor Vincze si v muzikáli zahrá veselú milú postavu kamaráta Fera, ktorý ako nikto iný kurizuje mamám, aj keď teraz kurizuje hlavne bacharke. A ako sa dostal spoza pultu Televíznych novín do Ďurovčíkovho muzikálu: „Cez konkurz“. Zhodnotil postavu Fera, to si radšej vypočujte z jeho úst, ale samozrejme nás zaujímalo, keďže je svojím spôsobom muzikálový herec, napokon herecké skúsenosti má i z predstavenia Odchody vlakov v réžii svojho otca a spoluherečky Adely. Na čo nám v reportáži odpovedal otázkou  „Čo ste sa zbláznili?“ dopovie vo videu.

 

 

Bude tretí muzikál o Eláne?  

 

Režisér Ján Ďurovčík si momentálne užíva rolu otca, aj porotcu v Let’s Dance, no premiéru muzikálu si nenechal ujsť. Netkám  prezradil, čo ho inšpirovalo po prvom muzikáli urobiť s kapelou Elán a s ich pesničkami aj druhý muzikál.

 

img

 

„Tam je toľko tvorby, potencionálneho materiálu, že sa dá,“ spúšťa nadšený monológ. „Hneď po prvom muzikáli nabehol pražský producent Kocourek a chcel, aby som po roku robil ďalší elánovský muzikál. A ja že nie, musíme počkať, nie je nápad. Čakalo sa sedem rokov, potom nápad prišiel, potom sa to urobilo, v Prahe odpremiérovalo a tu sa čakalo dva roky, keďže kovid.“  

 

img

 

Neodpustili sme si otázku, či už má hlave aj tretí muzikál s elánovskými pesničkami, ale Jano prezradí aj novinky, ktoré aktuálne pripravuje. A jedna, minimálne jedna, bude zase superbomba.

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať: ROZHOVOR Ján Koleník: „Teraz chcem žiť na obláčku zvanom Let‘s Dance.“

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona