Začala sa tajná voľba nového šéfa RTVS, Rezníkovi k zvoleniu chýbal jeden hlas

NETKY.SK • 15 Jún 2017, 19:47 • 2 min
Začala sa tajná voľba nového šéfa RTVS, Rezníkovi k zvoleniu chýbal jeden hlas

BRATISLAVA - Poslanci v týchto chvíľach začali tajnú voľbu budúceho generálneho riaditeľa verejnoprávnej inštitúcie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). O tom, že hlasovanie bude tajné, rozhodli dopoludnia, keď za tajnú voľbu z prítomných 137 poslancov zahlasovalo 79 zákonodarcov a jeden poslanec sa zdržal. Tajnému hlasovaniu dnes ráno v rokovacej sále parlamentu predchádzala rozprava o riaditeľovi RTVS. Spomedzi poslancov v takmer prázdnej sále vystúpili písomne prihlásení poslanci NR SR Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA) a Viera Dubačová (nezaradená).

slovakia

left justify in out

Opozičné strany SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina volili súčasného šéfa telerozhlasu Václava Miku. Pred druhým kolom, kde sa Mika stretne so šéfom TASR Jaroslavom Rezníkom, chce rokovať s Mostom-Híd. Ten totiž pred voľbou vyhlásil, že Rezníka nepodporí. Rezník získal v tajnej voľbe 73 hlasov, Mika 53.

 

Jana Kiššová z SaS je síce skeptická, že Most-Híd dá prednosť dohode s opozíciou, ale napriek tomu sa o ňu pokúsi. Poslankyňa vyzdvihla dôležitosť voľby šéfa RTVS. Nový riaditeľ bude mať podľa jej slov veľkú moc vo vzťahu k hospodáreniu s verejnými zdrojmi, ale aj vo vzťahu k objektivite či nezávislosti. Hlasy, ktoré získal Mika, svedčia podľa nej o tom, že významná časť poslancov vníma Mikovu prácu pozitívne a želajú si kontinuitu.

 

"Rozhodli sme sa podporiť kontinuitu a jeden z najlepších projektov, ktoré boli prezentované, teda Václava Miku," uviedol na tlačovej konferencii Jozef Viskupič z OĽaNO-NOVA. Viera Dubačová (nezaradená) zdôraznila, že RTVS by mala zostať v rukách verejnosti a slobodná. Boris Kollár zo Sme rodina je rád, že sa opozícia zjednotila. "Hlasovali sme za dobrého kandidáta," povedal.

 

Edita Pfundtner z Mosta-Híd neprezradila, komu dala hlas, ale tvrdí, že to nebol Rezník. "My sme dostali možnosť sa voľne rozhodnúť. Dohodli sme sa ale, že za pána Rezníka sa hlasovať nebude a ja som za neho ani nehlasovala. Ja som hlasovala v zmysle dohody. Mohli sme si vybrať medzi pani Ťapákovou a pánom Ruttkayom," povedala.

 

Ako bude strana hlasovať v druhom kole, zatiaľ nevie, ale ona bude voliť podľa dohody klubu. "Nemali sme zatiaľ klub. Táto situácia je pre nás nová. Ja som si myslela, že pán Rezník bude zvolený hneď v prvom kole. Ja držím dohody a keď sa v klube niečo dohodneme, tak to dodržiavam," uviedla.

 

Rezník získal hlasy aj v Smere-SD. Poslanec Martin Nemky ho podporí aj v druhom kole. "V utorok bude ďalšie hlasovanie, takže sa rozhodne. Ja budem voliť pána Rezníka. Každý volí samostatne a dúfam, že zvíťazí," doplnil Nemky.

 

Poslanci NR SR v prvom kole nezvolili nového generálneho riaditeľa RTVS. Do druhého kola voľby podľa informácií postúpili súčasný šéf TASR Jaroslav Rezník, ktorý získal 73 hlasov a súčasny šéf RTVS Václav Mika, ktorého podporilo 53 poslancov. Rezníkovi k zvoleniu chýbal jediný hlas. Za Rezníka tak museli hlasovať aj poslanci za Most-Híd alebo opozičných strán. Podporu Rezníkovi oficiálne deklarovali len Smer a SNS.
 

Ako povedal v reakcii na výsledky hlasovania Jaroslav Rezník, „ďakujem za dosiahnutý výsledok a teším sa do druhého kola“.

 

Kandidátmi okrem uvedenej dvojice boli Peter Abrahám (0 hlasov), Richard Dírer (0 hlasov), Fedor Flašík (0 hlasov), Michal Ruttkay (5 hlasov), Zuzana Ťapáková (1 hlas) a Stanislav Velitzky (0 hlasov). Oficiálne výsledky volieb oznámil v rokovacej sále poslanec Martin Klus.

 

Podľa Viskupiča kvalitné projekty spomedzi kandidátov na šéfa RTVS predložili Václav Mika, Michal Ruttkay a Richard Dírer. Podľa Viskupiča by nový generálny riaditeľ RTVS mal venovať viac pozornosti aj programom pre deti a mládež.

 

V rozprave dnes ráno posledný vystúpil poslanec Dušan Jarjabek (Smer-SD). „Dúfam, že nový riaditeľ bude zvolený a dúfam, že bude pokračovať vo všetkom dobrom, čo ten súčasný urobil," skonštatoval.

Poslanci nového šéfa spojeného verejnoprávneho média vyberajú v tajnom hlasovaní spomedzi ôsmich kandidátov. Kandidátmi sú Peter Abrahám, Richard Dírer, Fedor Flašík, Václav Mika, Jaroslav Rezník, Michal Ruttkay, Zuzana Ťapáková a Stanislav Velitzky. Ak v prvom kole voľby, teda dnes, poslanci nového šéfa RTVS nezvolia, uskutoční sa o týždeň neskôr, vo štvrtok 22. júna, druhé kolo hlasovania. Do 2. kola voľby postupujú dvaja kandidáti, ktorí získali najvyšší počet hlasov. Pri rovnosti počtu hlasov postupujú všetci kandidáti, ktorí majú rovnaký najvyšší počet hlasov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies