Začal tender na výstavbu úseku D3 z Čadce do Svrčinovca

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 14:55 • 2 min
Začal tender na výstavbu úseku D3 z Čadce do Svrčinovca

BRATISLAVA - Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) vyhlásila užšiu súťaž na výstavbu diaľnice D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec.

slovakia

left justify in out

Predpokladaná cena prác plánovaných na štyri roky, vrátane vypracovania projektovej dokumentácie, je 199,12 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (238,94 mil. eur vrátane dane). Ako vyplýva z informácií zverejnených v utorok v Úradnom vestníku Európskej únie, záujemcovia môžu požiadať o účasť v tendri do 8. júna. Diaľničiari vyzvú na predloženie ponuky len vybraných záujemcov spĺňajúcich podmienky účasti.

 

Projekt bude financovaný z peňazí Európskej únie a zo štátneho rozpočtu cez nový Operačný program Integrovaná infraštruktúra 2014 až 2020. O vysvetlenie podmienok účasti alebo iných údajov v súťaži treba požiadať do 27. mája. Záujemcovia musia predložiť najmenej dve referencie o realizovaných stavbách diaľnice alebo rýchlostnej cesty, každú v hodnote aspoň 70 mil. eur bez dane. 

 

"S výstavbou vyše 5 kilometrov dlhého úseku na Kysuciach by sa malo začať pred koncom tohto roka," informovala NDS. Závisí to od priebehu súťaže. "Účelom navrhovanej stavby diaľnice D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec je zlepšiť dopravnú situáciu v širšom okolí, nielen v momentálne dotknutom území. Vybudovanie úseku D3 pozitívne ovplyvní dopravnú situáciu na celom severo-južnom ťahu na území Slovenska," dodali diaľničiari. Súčasná cesta I. triedy I/11 takmer v celom úseku vedie zastavaným územím Čadce a Svrčinovca. Má to negatívny dopad na plynulosť a rýchlosť tranzitnej dopravy a zároveň to ohrozuje obyvateľov hlukom, exhalátmi a zvýšeným nebezpečenstvom kolízií chodcov a motorových vozidiel. 

 

 

Úsek D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec bude dlhý 5,7 km, bude na ňom 24 mostov a momentálne je v procese stavebného konania. Územné rozhodnutie je právoplatné od októbra 2008. Úsek začína pravým jazdným pásom napojením na cestu pred križovatkou Čadca, Bukov. Časť ľavého pásu je v prevádzke. Pokračuje v súbehu so železničnou traťou, estakádou ponad miestnu časť Podzávoz a končí pred križovatkou úseku D3 Svrčinovec - Skalité. Ten je vo výstavbe v polovičnom profile od októbra 2013 a hotový má byť v októbri 2016. 

 

NDS odoslala oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania na stavbu D3 na Kysuciach ešte 7. mája, v domácom Vestníku verejného obstarávania nebolo do utorka zverejnené. V závere minulého týždňa informovala, že vyhlásila verejnú súťaž, hoci zverejnená bola až v utorok 12. mája zatiaľ v európskom vestníku a ide o užšiu a nie verejnú súťaž. Predbežné oznámenie o príprave súťaže bolo zverejnené ešte v závere minulého roka. 

 

Diaľnica D3 po dokončení všetkých plánovaných úsekov bude dlhá takmer 60 km. V prevádzke je 8,7 km v plnom profile a 4,3 km v polovičnom, vo výstavbe je 4,25 km v plnom a 15,3 km v polovičnom profile. V príprave je 27,4 km v plnom a 19,6 km v polovičnom profile. V prevádzke sú zatiaľ úseky Hričovské Podhradie (križovatka s D1) - Žilina, Strážov od júna 2008 a Oščadnica - Čadca, Bukov od októbra 2004. Vo výstavbe sú úseky Svrčinovec - Skalité, Skalité - hranica s Poľskom a Žilina, Strážov - Brodno. V príprave sú úseky Žilina, Brodno - Kysucké Nové Mesto, Kysucké Nové Mesto - Oščadnica a Čadca, Bukov - Svrčinovec. 

 

NDS avizovala, že onedlho vyhlási aj súťaže na stavbu úsekov D1 Prešov, západ - juh (7,9 km) a Budimír - Bidovce (14,4 km). Predbežné oznámenia o príprave týchto tendrov boli zverejnené tiež koncom vlaňajška. Juhozápadný obchvat Prešova je spolu s plánovaným úsekom Turany - Hubová (13,6 km) jedným z dvoch posledných nevysúťažených, resp. nerozostavaných úsekov na D1 medzi Žilinou a Prešovom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies