Začal sa proces s páchateľom masakru v kine v Colorade

NETKY.SK • 21 Január 2015, 08:28 • 2 min
Začal sa proces s páchateľom masakru v kine v Colorade

CENTENNIAL - V americkom štáte Colorado sa dnes začal proces s Jamesom Holmesom, ktorý v lete 2012 začal strieľať na premiére nového filmu o Batmanovi, pričom zabil 12 a zranil 70 ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Súdny proces sa začal pojednávaním, na ktorom sa riešili procedurálne záležitosti a otázky spojené s výberom členov súdnej poroty. Tí v súlade s americkými justičnými zvyklosťami rozhodnú o vine alebo nevine obžalovaného. 
      

Na zasadnutí okresného súdu sa zúčastnil aj obvinený James Eagan Holmes, a to bez pút na rukách. Počas pojednávania väčšinou ticho sedel a len občas komunikoval so svojimi právnikmi. Po skončení konania mu členovia justičnej stráže spútali ruky a odviedli ho zadným vchodom zo súdnej siene. 
      

Očakáva sa, že proces potrvá niekoľko mesiacov. Porotcovia budú musieť preskúmať "hory" dôkazového materiálu a vypočuť množstvo svedkov. Obhajcovia sa budú snažiť presvedčiť porotu o tom, že Holmes nie je chladnokrvný zabijak, ale trpí ťažkou duševnou chorobou. "Pre mňa je prioritou, aby bola naplnená spravodlivosť," vyhlásil počas pojednávania sudca Carlos Samour. 
      

Celkovo bolo predvolaných 9000 potenciálnych porotcov, čo predstavuje jedno z najväčších čísel v dejinách americkej justície. V priebehu výberového konania sa bude posudzovať hlavne schopnosť nestranného rozhodovania kandidátov.
      

K masakru v kine Century v meste Aurora došlo 20. júla 2012 na polnočnej premiére batmanovského filmu Návrat Temného rytiera. Holmes odpálil v kine slzotvorné granáty a začal strieľať do obecenstva z viacerých strelných zbraní. Zadržaný bol niekoľko minút po útoku. 
      

Mladík čelí 166 bodom obžaloby, vrátane viacnásobnej vraždy a pokusov o vraždu a žalobcovia pre neho požadujú trest smrti. Obvinený sa k svojmu činu priznal, ale označil sa za nevinného z dôvodu nepríčetnosti zapríčinenej duševnou chorobou. V prípade oslobodenia skončí v psychiatrickej nemocnici. V opačnom prípade porota rozhodne, či bude popravený, alebo strávi zvyšok života vo väzení. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies