Začal sa nový proces s Mikulášom Varehom

NETKY.SK • 10 Január 2014, 12:46 • 2 min
Začal sa nový proces s Mikulášom Varehom

BANSKÁ BYSTRICA – Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici sa dnes začalo nové hlavné pojednávanie so zemplínskym veľkopodnikateľom Mikulášom Varehom. Vzhľadom na zdravotný stav obžalovaného sa nové pojednávanie koná v banskobystrickom Ústave na výkon väzby a so súhlasom lekárov.

slovakia

left justify in out

Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu sa nový proces má zaoberať doplnením dokazovania prezentáciou listinných dôkazov v nadväznosti na rozhodnutie Najvyššieho súdu (NS) SR. Odvolací súd zrušil rozsudok nad zemplínskym veľkopodnikateľom z apríla minulého roku, ktorým senát ŠTS uložil Mikulášovi Varehovi jedenásť rokov odňatia slobody za podvody s DPH. 

Pôvodne sa nový proces mal začať 2. decembra minulého roku. Obžalovaného podnikateľa však pre náhle zdravotné problémy museli hospitalizovať v trenčianskej Nemocnici pre obvinených a odsúdených. Podľa dostupných informácií obžalovanému diagnostikovali cukrovku a sudca preruší pojednávanie, aby si obžalovaný mohol aplikovať inzulín. Ďalšie informácie o zdravotnom stave údajne obžalovaný zakázal zverejňovať. Na novom pojednávaní sa pre pracovnú neschopnosť ospravedlnil aj jeho nový obhajca Ľuboš Petrovský. V tomto prípade však súd ustanovil náhradného obhajcu, ktorý má rovnaké právomoci. 

Prokurátor pre médiá uviedol, že očakáva úspešný priebeh ďalšieho pojednávania, ktorého termíny sudca stanovil do 24. januára. Nový proces sa má zaoberať iba listinnými dôkazmi, nie výsluchom svedkov, prípadne znalcov. 

Známeho pána Zemplína banskobystrický senát ŠTS v apríli minulého roku uznal za vinného zo spáchania pokračujúcich trestných činov skrátenia dane a poistného v súbehu s trestným činom neodvedenia dane z pridanej hodnoty vo veľkom rozsahu za fiktívne obchody s euroočkami a lykožrútmi. Odsúdil ho na jedenásť rokov odňatia slobody nepodmienečne a peňažný trest stotisíc eur. Súd sa stotožnil s názorom prokurátora, že obchody so 414 miliónmi lykožrútov a 55 miliónmi euroočiek boli nereálne, ekonomicky neefektívne a nerentabilné. Obchody boli iba na papieri so snahou získať daňové výhody. Súd poukázal na to, že doklady predkladané na odpočet DPH a iné boli podvodné a nezodpovedali zákonu. Podľa súdu Vareha vytvoril v rámci svojich firiem „daňový raj“, keďže ich zaťažoval DPH vo výške 16, maximálne 17 percent. V prípade lykožrútov súd nemal pochybnosti, že išlo o vymyslený obchod. Lykožrúty ako krmivo sa v „medzifiremnom obchode“ spoločností zemplínskeho podnikateľa predávali za cenu diamantov, prípadne kaviáru. 

Mikuláš Vareha sa voči verdiktu odvolal a Najvyšší súd SR rozsudok prvostupňového súdu zrušil. V odôvodnení odvolací senát uviedol, že záver o vine obžalovaného nižší súd vraj „oprel o dôkazy, ktoré neboli vykonané v súlade so zákonom“. Podľa NS SR nepostupoval Špecializovaný trestný súd v súlade so zákonom ani vtedy, keď nútil advokátov Mikuláša Varehu, aby boli prítomní na hlavnom pojednávaní pri vynesení rozsudku, hoci obžalovaný im zrušil plné moci na obhajobu pár dní predtým. NS ďalej konštatuje, že „súd prvého stupňa pochybil, keď neumožnil, aby záverečnú reč predniesol novozvolený obhajca a v dôsledku tohto nezákonného postupu ani obžalovaný záverečnú reč nepredniesol“. 

Mikulášovi Varehovi sa 1. marca 2014 končí zákonná lehota väzby. Ak dovtedy súdy právoplatne neuzavrú jeho prípad, zemplínsky veľkopodnikateľ sa dostane na slobodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies