Začal sa 18. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava

NETKY.SK • 12 November 2016, 08:16 • 2 min
Začal sa 18. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava

BRATISLAVA – V bratislavskom Kine Nostalgia sa v piatok 11. novembra začal 18. ročník Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Bratislava. Podujatie, ktoré potrvá do štvrtka 17. novembra, ponúkne celkovo 126 snímok a spolu s pestrým sprievodným programom si ich návštevníci a návštevníčky okrem spomínanej Nostalgie budú môcť vychutnať aj v Kine Mladosť, Kine Lumiére a Gorila.sk Urban Space.

slovakia

left justify in out

Filmovú prehliadku otvorila snímka Oslobodenie Skopje (2016), ktorá je režisérskym debutom chorvátskeho herca Radeho Šerbedžiju. Sedemdesiatročný umelec svoj počin prišiel do slovenského hlavného mesta osobne uviesť, pričom spoločnosť mu robil aj jeho syn Danilo, s ktorým film z obdobia druhej svetovej vojny nakrútil. „Bol to v podstate taký náš uskutočnený sen,“ vyjadril sa rodák z mesta Bunić o dráme, ktorá je adaptáciou rovnomennej hry Dušana Jovanovića, a dodal, že sa rozhodol na nej pracovať pre dva dôvody. „V prvom rade, som zamilovaný do Macedónska. Milujem macedónsku kultúru, macedónske piesne a to je film o Macedónsku. Mojím druhým, a vlastne hlavným, dôvodom bolo to, že som pociťoval potrebu pripojiť sa k svetovému smeru v kinematografii, ktorý by stvárnil práve tie udalosti, čo Bertold Brecht nazýva ako dobu temna, ako hrôzostrašné,“ uviedol odkazujúc aj na súčasné vojnové konflikty vo svete.


Ešte pred projekciou samotného filmu si Rade Šerbedžija prevzal z rúk zástupcov festivalu Cenu za umeleckú výnimočnosť, ktorú počas MFF Bratislava dostávajú osobnosti od roku 2005. „Som taký šťastný, že môžem prijať toto ocenenie, tu u vás, tu medzi Slovanmi,“ vyjadril sa herec po tom, ako ocenil, že sa vďaka prekladu môže publiku prihovoriť rodným jazykom, a nie v angličtine. Na záver ešte s humorom zaspomínal na radu o cenách, ktorú svojho času dostal od zosnulého spisovateľa Miroslava Krležu „každé ocenenie, ktoré dostaneš je vítané, pretože je dôkazom toho, že všetko, čo si robil, nebolo zbytočné. Ale snaž sa zabudnúť to, čo bolo urobené zle.“


Tak ako aj po minulé roky o víťazných snímkach festivalu rozhodne medzinárodná porota. V súťaži hraných filmov víťaza vyberú Canan Gerede, Štěpán Hulík a Monika Mikušová. Víťaza spomedzi dokumentov vyberú Pamela Cohn, Viera Čákanyová a Nenad Puhovski, o víťazovi medzi krátkometrážnymi filmami rozhodnú zase Úna Feely, Noud Heerkens a Nóra Ružičková. Víťaza ceny FIPRESCI vyberú novinári Andrzej Fogler, Matúš Kvasnička a Ulrich Wimmeroth a chýbať nebude ani študentská porota, tento rok v zložení Norbert Franko, Juraj Mydla a Adam Straka. Držiteľa Ceny divákov prostredníctvom hlasovania tradične vyberú návštevníci a návštevníčky festivalu.


Prierez aktuálnou svetovou, európskou a slovenskou kinematografiou predstavia prehľadové sekcie Cinema Now, Europa a Made In Slovakia, tematickými sekciami budú Téma: Mesto, Focus: Chorvátsko, Lexikón: Farba, Junior a Flashback: Americké voľby. Okrem toho aj študenti bratislavskej Vysokej školy múzických umení a Akadémie umení v Banskej Bystrici návštevníkom a návštevníčkam predstavia svoju aktuálnu tvorbu.
V rámci sprievodných podujatí si organizátori MFF Bratislava pripravili viacero diskusií a masterclassov, hudobný program či worskhop Jonáša Grusku s vynálezom Elektrosluch určený na počúvanie elektromagnetických polí a komentovanú prehliadku vybranými filmovými lokáciami. Záujemcovia a záujemkyne tiež môžu napríklad prísť na masterclass amerického nezávislého filmára Alexa Rossa Perryho alebo na diskusiu so spomínam Šerbedžijom, ktorá sa uskutoční po dnešnej projekcii filmu Generácia ’68 (2016).


Počas záverečného ceremoniálu festivalu si slovenský herec a režisér Martin Huba od zástupcov podujatia prevezme ocenenie za dlhoročnú umeleckú tvorbu. Zároveň sa tak stane držiteľom pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy pred bratislavským Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava. MFF Bratislava uzatvorí projekcia drámy Lion (2016) režiséra Gartha Davisa.


Kompletný program podujatia môžu záujemcovia a záujemkyne nájsť na webstránke www.bratislavaiff.sk a na oficiálnej stránke festivalu na Facebooku.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies