Zabraňovanie klimatickým zmenám je lacnejšie ako vyrovnávanie sa s ich následkami

NETKY.SK • 4 Október 2017, 10:04 • 2 min
Zabraňovanie klimatickým zmenám je lacnejšie ako vyrovnávanie sa s ich následkami

BRUSEL - Európska únia (EÚ) a jej členské štáty zvyšujú svoje úsilie o financovanie opatrení zameraných proti zmenám klímy. Krokmi, ako ďalej postupovať v napĺňaní cieľov klimatickej dohody z Paríža, sa budú dnes zaoberať poslanci Európskeho parlamentu (EP) na plenárnom zasadnutí.

slovakia

left justify in out

Snaha o znižovanie emisií CO2 a súvisiaci rozvoj nízkouhlíkovej ekonomiky nemá za cieľ len ochranu životného prostredia, ale napríklad aj tvorbu nových pracovných príležitostí.

 

"EÚ je nepochybne globálnym lídrom v tejto oblasti. Len napĺňanie Stratégie Európa 2020, ktorá okrem znižovania emisií skleníkových plynov hovorí o podpore energetickej efektívnosti a využívania obnoviteľných zdrojov pomohla v Európe pri vytváraní niekoľkých miliónov udržateľných pracovných miest. Ukázalo sa to ako dôležitý pozitívny faktor v čase ekonomickej krízy," uviedla europoslankyňa Monika Beňová.

 

Tohtoročná konferencia OSN o zmene klímy sa uskutoční v nemeckom Bonne. Minulý rok v marockom Marrakéši sa zmluvné strany zaviazali pokračovať v rýchlom napĺňaní záväzkov tzv. Parížskej dohody.

 

"Následný deklarovaný zámer Spojených štátov odstúpiť od tejto dohody sa stal symbolom víťazstva arogancie pred spoločnou zodpovednosťou. USA ako jeden z najväčších znečisťovateľov sú totiž spolu s ostatnými veľkými ekonomikami zodpovedné za produkciu až 3/4 svetových emisií," zdôraznila poslankyňa.

 

Potrebné investície do opatrení zameraných proti globálnemu otepľovaniu sú významné. "Ide však o prevenciu, ktorá je lacnejšia, ako náklady na vyrovnávanie sa s následkami. Smutným príkladom sú hurikány, ktoré v poslednom období doslova spustošili viaceré časti Spojených štátov, či Karibské ostrovy. Ide pritom len o jeden z mnohých citeľných dôsledkov klimatických zmien, ktorým budeme nútení čeliť," uzavrela Monika Beňová.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies