Španielsky premiér pricestoval do Kyjeva deň pred prvým výročím ruskej invázie

NETKY.SK • 23 Február 2023, 08:51 • 2 min
Španielsky premiér pricestoval do Kyjeva deň pred prvým výročím ruskej invázie

KYJEV/MADRID - Španielsky premiér Pedro Sánchez pricestoval vo štvrtok do ukrajinského hlavného mesta Kyjev, aby prejavil tejto krajine napadnutej Ruskom podporu. Z vlaku v Kyjeve vystúpil predseda španielskej vlády deň pred prvým výročím ruskej invázie na Ukrajinu, ktorú ruský prezident Vladimir Putin spustil 24. februára 2022.

slovakia

left justify in out

"Dnes, rok po začiatku vojny, sa do Kyjeva vraciam," napísal Sánchez na Twitteri a pripojil video, ako v ukrajinskej metropole vystupuje z vlaku. "Budeme stáť pri Ukrajine a jej ľude až dovtedy, kým sa do Európy nevráti mier," dodal v tweete v španielčine i ukrajinčine. Sánchez navštívil Kyjev už 21. apríla 2022; bol tam vtedy spolu s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou.

 

Podporu prejavil Ukrajine pred prvým výročím ruskej invázie aj americký prezident Joe Biden, ktorý nečakane pricestoval do Kyjeva tento týždeň v pondelok. Stretol sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a oznámil ďalšiu americkú vojenskú pomoc v hodnote pol miliardy dolárov. Ukrajinské vedenie naliehavo žiada spojencov najmä o ťažkú bojovú techniku. Španielska ministerka obrany Margarita Roblesová v stredu v parlamente v Madride preto oznámila, že jej krajina pošle šesť svojich tankov Leopard nemeckej výroby Ukrajine, aby jej pomohli v boji proti Rusku. Týchto šesť tankov sa v súčasnosti opravuje a Španielsko môže poslať Ukrajine ďalšie Leopardy, "ak to bude potrebné a ak naši spojenci o to požiadajú", priblížila ministerka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies