Za vyhynutie mnohých druhov obojživelníkov môže pleseň

NETKY.SK • 1 Apríl 2019, 16:06 • 2 min
Za vyhynutie mnohých druhov obojživelníkov môže pleseň

BRATISLAVA - Za vyhynutie mnohých druhov obojživelníkov môže pleseň, uvádzajú vedci. Vedci si všimli rozsiahle úhyny obojživelníkov po celom svete asi pred troma desaťročiami. Ako pravdepodobnú príčinu identifikovali pleseň.

slovakia

left justify in out

"Vysoko nákazlivé choroby u voľne žijúcich živočíchov, vrátane chytridiomykózy, prispeli k šiestemu masovému vyhynutiu na Zemi," uviedol doktor Ben Sheele z Austrálskej národnej univerzity v Canberre. "Stratili sme niektoré skutočne úžasné druhy," dodal.

Ochorenie chytridiomykóza spôsobilo za posledných 50 rokov masívne úhyny žiab, ropúch a salamandier vrátane vyhynutia 90 druhov týchto obojživelníkov. Choroba sa rozšírila do 60 krajín, pričom najviac sú zasiahnuté Austrália a Stredná a Južná Amerika. Pre zabránenie ďalšiemu zániku druhov je naliehavo potrebné zlepšenie biologickej bezpečnosti a obmedzenie obchodu s voľne žijúcimi zvieratami.

 


Pleseň Batrachochytrium dendrobatidis (Bd), ktorá napáda kožu obojživelníkov a v podstate ich "je" zaživa. Podľa správy publikovanej v magazíne Science pleseň priviedla na pokraj vyhynutia najmenej 501 druhov obojživelníkov, čo predstavuje 6,5 percenta známych druhov. Nateraz potvrdili, alebo sa predpokladá vyhynutie 90 druhov vo voľnej prírode, zatiaľ čo populácia ďalších druhov poklesla o viac ako 90 percent.

U mnohých obojživelníkov je hlavných dôvodom úhynu pleseň, u ďalších sa na úhyne spolupodieľa strata ich prirodzeného prostredia, klimatické zmeny a iné invazívne druhy predátorov. Hlavnou príčinou globálnej pandémie a šírenia sa choroby je podľa vedcov globalizácia a obchod s voľne žijúcimi živočíchmi.

Prehľad dôkazov, publikovaných v časopise Science, odhaľuje:

 

1. Pleseň spôsobila najmenej 501 obojživelníkom vyhynutie (6,5% známych druhov).
2. Ostatné druhy poklesli o viac ako 90%.
3. U mnohých druhov je pleseň hlavným faktorom pri úmrtí obojživelníkov, ale v iných prípadoch spolu so stratou biotopov, klimatickými zmenami a predáciou z invazívnych druhov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies