Za útokom v Manchestri je tento muž! Čo ho viedlo k takému ohavnému činu?

NETKY.SK • 24 Máj 2017, 18:50 • 2 min
Za útokom v Manchestri je tento muž! Čo ho viedlo k takému ohavnému činu?

MANCHESTER – Za jedným z najhorších teroristickým útokom stojí iba 22-ročný mladík Salman Abedi, ktorý pochádza z vojnou rozvrátenej Líbye.

slovakia

left justify in out

Protiteroristické komando polície zadržalo v utorok večer v líbyjskej metropole Tripolis Hashema Abediho, mladšieho brata Salmana Abediho narodeného v roku 1997. 

 

Otec predpokladaného atentátnika z Manchestru Salmana Abediho poprel dnes tvrdenia, že jeho syn udržiaval kontakty s militantmi alebo že bol strojcom samovražedného bombového útoku, pri ktorom v noci na utorok zahynulo 22 ľudí.

Ramadan Abedi v telefonickom rozhovore z Tripolisu uviedol, že sa so svojím synom Salmanom, ktorý sa údajne chystal na návštevu Saudskej Arábie, rozprával pred piatimi dňami a zdal sa mu "normálny".

"Neveríme v zabíjanie nevinných. Také veci my nerobíme," uviedol na synovu obhajobu Ramadan Abedi. Zároveň potvrdil, že jeho ďalšieho syna Ismaila zadržala polícia v utorok v Anglicku. 

 

Z doterajších informácií vyplýva, že sa narodil do rodiny líbyjským utečencom. Viaceré zdroje potvrdzujú, že mal vždy sklony k radikalizmu a podporoval myšlienky Islamského štátu. Abedi sa narodil v roku 1994 presne na Silvestra, rodičom, ktorí boli nútení v rámci svojho a synovho bezpečia utiecť z krajiny pred režimom plukovníka Muammara Kaddáfiho.

 

Prvých pár rokov rodina strávila v Londýne, odkiaľ sa neskôr presťahovali do Manchestru. Jeho otec tu zvolával pravidelné modlitby, v ktorej sa hlásil k modernému a liberálnemu výkladu islamu. Podľa názoru miestneho imáma mal Salman vždy sklony k nebezpečnému extrémizmu. "Keď som hovoril o Islamskom štáte, videl som v jeho tvári nenávisť. Vídaval som v jeho tvári nenávisť a vedel som, že tento človek ma nemá rád. Neprekvapuje ma to," vyjadril sa imám Mohammed Saeed El-Saeiti. 

 

Jeho rodinu to určite zničí a brata strašne zasiahne, zhodujú sa viacerí, ktorí rodinu dobre poznali. Na otázku ako sa vlastne mladý Salman javil v spoločnosti odpovedal jeden z členov miestnej líbyjskej komunity, ktorý sa s rodinou pravidelne stretával: „ Salman? Zaskočilo ma to. Bol to taký tichý chlapec, vždy sa ku mne správal s rešpektom. Jeho brat Ismail je veľmi otvorený, ale Salman bol tichý. Nikdy by som nepovedal, že človek ako on by niečo také urobil".  

 

Salman absolvoval strednú školu v Manchestri, neskôr Salfordovu univerzitu, ktorú ale nedokončil a zamestnal sa ako pekár. Bol veľkým fanúšikom futbalového tímu Manchester United a požívateľ marihuany. Rád sa obliekal do tradičného islamského odevu. Abedi mal sestru a dvoch bratov. Jeho rodičia dnes údajne opäť žijú v Líbyi, kam sa vrátili po Kaddáfího páde v roku 2011. Ministerka vnútra Amber Ruddová informovala, že Abedi sa pred troma týždňami zdržiaval v Líbyi s podozrením na krátke odcestovanie aj do Sýrie.

 

Rodina sa viackrát sťahovala, preto sa polícia rozhodla pátrať po viacerých rodinou obývaných miestach. Policajti zasahovali tiež v budove vo štvrti Whalley Range a v rámci vyšetrovania zatkli 23-ročného muža. Podľa britských médií ide zrejme o Abediho brata. 

Manchester sa stalo mesto, v ktorom si našli tisícky utečencov z Líbye svoje náhradné domovy. BBC uviedla, že v štvrtiach, v ktorých vykonala polícia razie, žilo množstvo islamských extrémistov s kontaktmi v Líbyi či Sýrii. 

 

Minulý rok polícia odhalila a odsúdila 24-ročného Abdalraoufa Abdallaha, ktorý pomohol mnohým mužom odísť bojovať do Sýrie, keďže sám ísť nemohol z dôvodu ochrnutia od pása na dol, ktoré sa mu prihodilo počas revolúcie v Líbyi, kde ho nešťastne postrelili. Je veľmi pravdepodobné, že sa títo dvaja mladíci poznali. "Všetci chalani z Líbye v Manchestri sa poznajú," povedal rodinný priateľ Abediových. Momentálne polícia preveruje, či Salman konal sám, alebo mal komplicov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies