Zo Slovenska miznú vzácne dravce, čo sa za tým skrýva?

NETKY.SK • 11 Február 2019, 06:42 • 2 min
Zo Slovenska miznú vzácne dravce, čo sa za tým skrýva?

BRATISLAVA - Na Slovensku ubudli orliaky morské aj myšiaky severské. Naznačuje to nedávne medzinárodné sčítanie dravcov, pri ktorom slovenskí mapovatelia spočítali o 20 až 30 percent menej vtáčích druhov ako vlani.

slovakia

left justify in out

"Predpokladáme, že na nižšom počte orliakov sa podpísali minuloročné otravy," uviedol Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS), ktorá o sčítaní informovala.

 

img

Jozef Chavko

 

"Na Slovensku sa nám podarilo zaznamenať 46 jedincov orlov kráľovských, 40 orliakov morských a 24 sokolov rárohov," priblížil ďalšie výsledky jeho kolega Tomáš Veselovský. V šiestich krajinách, ktoré sa do projektu zapojili, mapovatelia spočítali celkovo 509 orlov kráľovských, 992 orliakov morských a 52 sokolov rárohov. "Hoci na prvý pohľad to vyzerá, že orly sa vyskytujú vo vysokom počte, nie je to pravda. Pozorovania orlov a orliakov sú pomerne zriedkavé," vysvetlil Veselovský.

 

Do sčítania sa na Slovensku zapojilo 55 ľudí. Išlo o dobrovoľníkov a členov RPS. V teréne boli tri dni a zameriavali sa najmä na hniezdiská a zimoviská vzácnych dravcov na západnom Slovensku. "Zároveň však boli mapované oblasti na nížinách a vodné biotopy na väčšine územia Slovenska. Pozorovali sme aj zimujúce druhy zo severnej Európy, či až z tundry, ako sú myšiaky severské, kane sivé, či vzácne sokoly kobce," doplnil Chavko.

 

img

 

Sčítanie sa uskutočnilo aj v Maďarsku, Česku, Rakúsku, Srbsku a Rumunsku. Išlo o druhé medzinárodné a trináste národné sčítanie. "Získané údaje majú veľký význam z hľadiska zabezpečovania ochrany vzácnych dravcov a prostredia, v ktorom žijú," vysvetlila RPS.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies