Za salmonelu v Plzni mohli špagety carbonara, potvrdili hygienici

NETKY.SK • 29 Júl 2015, 17:04 • 2 min
Za salmonelu v Plzni mohli špagety carbonara, potvrdili hygienici

PRAGA - Hygienici z českej Plzne dnes potvrdili, že salmonela, ktorou sa v uplynulých dňoch nakazilo 138 ľudí, pochádzala zo špagiet carbonara z vývarovne ZRTAS.

slovakia

left justify in out

"Hotové pokrmy a škrupinky vajíčok obsahovali salmonelu," povedal riaditeľ krajskej hygienickej stanice v Plzni Přemysl Tomašuk a dodal, že výsledku sú zatiaľ neúplné. Podľa Tomašuka, ktorého citoval server Novinky.cz, by totiž potvrdenie, či pokrm a vzorky odobrané pacientom obsahujú rovnaký poddruh baktérie, mali mať hygienici na stole až v nasledujúcom týždni.

 

Do štvrtka sa v Plzni vyhodnotia vzorky odobrané z prostredia vývarovne a od zamestnancov ZRTAS-u. Materiály následne odošlú do Štátneho zdravotného ústavu v Prahe, ktorý by mal vyvodiť záverečné a oficiálne výsledky.

 

Špagety carbonara mala minulý týždeň v ponuke vývarovňa ZRTAS so sídlom na ulici Politických väzňov v Plzni. Pri ich príprave sa používajú surové žĺtka, ktoré sa rozmiešajú v práve uvarených cestovinách. Pokiaľ cestoviny medzičasom vychladnú, nemusia prejsť dostatočnou tepelnou úpravou.

 

Vývarovňa je momentálne uzatvorená a jej prevádzkovateľovi hrozí pokuta v maximálnej výške dva milióny českých korún. Spoločnosť ZRTAS vyjadrila ľútosť nad tým, že sa zákazníci zo spomínaného jedla nakazili. Salmonelu mala podľa vyjadrenia firmy obsahovať jedna zo surovín od dodávateľa.

12 clu gon

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies