Za pomoc ľuďom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine dostali obce a mestá kompenzáciu nákladov. Tú môžu použiť podľa svojich potrieb

NETKY.SK • 19 December 2023, 07:24 • 2 min
Za pomoc ľuďom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine dostali obce a mestá kompenzáciu nákladov. Tú môžu použiť podľa svojich potrieb

Keď Rusko vo februári 2022 rozpútalo vojnu na Ukrajine, pohlo to celým svetom. Slováci neváhali a nezištne pomohli tým, ktorých vojna a strach o život vyhnali z ich domovov, uvádza tlačová správa Ministerstva investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej rpubliky.

slovakia

left justify in out

V prvej línii sa ocitli aj mestá a obce. Poskytli pomoc takmer 50-tisíc ľuďom, čo ich stálo aj nemalé náklady. Dobro sa im vrátilo. Za podanú ruku ľuďom v núdzi dostali samosprávy spolu až 127 miliónov eur z eurofondov, ktoré môžu použiť napríklad na služby pre svojich obyvateľov.

Strava či iné náklady sú preplatené

Ľudia v núdzi k nám prišli len s tým, čo si narýchlo mohli vziať so sebou. Potraviny, oblečenie, lieky, hračky, či kočíky zbierali Slováci s veľkým srdcom po celej krajine. Veľa starostí však bolo na pleciach samospráv. O príspevok mohli požiadať ako kompenzáciu nákladov za poskytnutie tejto pomoci: základná materiálna pomoc, materiálna pomoc pre deti a zdravotne hendikepovaných, poskytovanie potravín a stravy, doprava, zdravotná a psychologická pomoc, zabezpečenie potrebnej administratívy a informovania, tlmočenie a prekladateľské služby.

Samosprávy nezostali v štichu. Náklady sa preplatili až 1 447 obciam a mestám

Peniaze z eurofondov sprostredkovalo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, keď s Európskou komisiou vyrokovalo 127 miliónov eur z Integrovaného regionálneho operačného programu. Výzvu s názvom „Fast Care“ určenú na tlmenie negatívnych dopadov migračnej krízy na rozpočty obcí a miest, využilo spolu až 1 447 miest a obcí z celého Slovenska, ktoré neváhali pomôcť.

Suma 127 miliónov eur bola medzi obce a mestá rozdelená ako paušálna podpora za prijatie jednej osoby s dočasným útočiskom, a to v hodnote 100 eur na týždeň, najviac však na obdobie 26 týždňov. Na jedného prijatého človeka tak dostali obce či mestá až 2 600 eur.

Nová školská kuchyňa, či rekonštrukcia zdravotníckeho strediska. Pomoc pociťujú obyvatelia na lepších službách

Finančná kompenzácia nie je viazaná na konkrétny účel. Obce a mestá ju môžu použiť na investičné aktivity, režijnú prevádzku alebo si tvoriť rezervu. O konkrétnom využití rozhodujú obecné a mestské zastupiteľstvá.

Obec Báhoň leží v malebnej vinárskej oblasti Malých Karpát. Ani tu ľudia neváhali a už v prvých týždňoch konfliktu prichýlili ľudí z Ukrajiny. Vďaka tomu získali príspevok viac ako 70 tisíc eur. Obec peniaze využila na modernizáciu 50-ročnej školskej kuchyne, ktorá slúži 365 žiakom základnej školy.

Obec Ubľa sa rozhodla príspevok 31 tisíc eur použiť na zníženie energetickej náročnosti budovy zdravotníckeho strediska.

Pre viaceré samosprávy tvoril príspevok extra príjem do obecného či mestského rozpočtu. O konkrétnom využití tak rozhodujú obecné a mestské zastupiteľstvá. Inak to nie je ani v prípade košickej mestskej časti Staré mesto, ktorá za pomoc viac ako 600 ľuďom získala až viac ako 1,5 milióna eur. Podľa starostu Igora Petrovčíka peniaze využijú na zlepšenie komfortu života staromešťanov. Aj to je dôkaz, že pomoc sa vypláca.

Projekt je financovaný z prostriedkov Európskej únie v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj/Foto: Pomoc utekajúcim pred vojnou mala rôznu formu, napríklad vo forme potravy. (www.mirri.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies