Za nechuťou ísť do školy, môže byť šikana dieťaťa

NETKY.SK • 9 September 2016, 12:09 • 2 min
Za nechuťou ísť do školy, môže byť šikana dieťaťa

BRATISLAVA - Šikanovanie detí navzájom je podľa odborníkov čoraz častejším problémom v kolektívoch. Radia preto rodičom, aby boli k svojmu dieťaťu vnímaví bez ohľadu na jeho vek a všímali si akúkoľvek, aj diskrétnu zmenu jeho správania. Od dieťaťa treba mať informácie o jeho spokojnosti, ale aj o problémoch a starostiach v škole, pripomenul hlavný hygienik Ján Mikas.

slovakia

left justify in out

Prvým príznakom u šikanovaného dieťaťa je obyčajne nechuť ísť ráno do školy, apatia, ľahostajnosť a celková skleslosť. Rovnako zmeny nálad sú tiež častým príznakom. "Dieťa sa môže opakovane sťažovať na bolesti brucha, nevoľnosť, aby mohlo zostať doma," povedala vedúca odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva SR Jana Hamade.

 

Varovným signálom môže byť podľa jej slov aj zhoršenie sa v učení a zlé sústredenie dieťaťa. "Pri neriešení problémov nastupujú vážnejšie psychosomatické poruchy - poruchy spánku, znížená imunita, napätie svalov a zažívacích problémov. Treba si uvedomiť, že šikana nevzniká zo dňa na deň, ale predchádzajú jej dlhodobo narušené vzťahy medzi deťmi navzájom," uviedla Hamade.

 

V rámci riešenia situácie radí zájsť do školy a stretnúť sa s triednym učiteľom, výchovným poradcom a riaditeľom školy. Riešenie by mala navrhnúť škola a angažovať do neho aj rodičov dotknutých detí. "Šikanovanie je problémom, ktorý sa týka celej triedy, nielen agresora a jeho obete," upozornil hlavný hygienik.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies