Za nákup armádneho systému zatiaľ neobvinili konkrétnu osobu

NETKY.SK • 22 August 2019, 15:36 • 2 min
Za nákup armádneho systému zatiaľ neobvinili konkrétnu osobu

BRATISLAVA - Polícia zatiaľ v prípade vyšetrovania nákupu armádneho systému neobvinila konkrétnych ľudí.

slovakia

left justify in out

Uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Polícia preveruje nákup systému s názvom "záznam činnosti operátorov", ktorý Ministerstvo obrany SR obstaralo ešte za predchádzajúceho vedenia za viac ako 1,3 milióna eur a figuruje v ňom aj bývalá spoločnosť súčasného šéfa služobného úradu rezortu obrany Jána Hoľka.

 

Podnet na obstaranie podal bývalý zamestnanec ministerstva obrany Maroš Klinčák a tiež Nadácia Zastavme korupciu. Zmluvy preveroval aj Najvyšší kontrolný úrad, ktorý konštatoval porušenie zákona a celú vec následne postúpil Národnej kriminálnej agentúre (NAKA). Vyšetrovanie tohto prípadu pokračuje.

„V uvedenej veci doposiaľ vznesené obvinenie voči konkrétnej osobe nebolo. Pretože ide o trestnú vec, ktorá sa nachádza v štádiu trestného konania v prípravnom konaní, ktoré má zásadne neverejný charakter, nebudeme k uvedenej veci poskytovať žiadne bližšie informácie. Orgány činné v trestnom konaní postupujú neverejným spôsobom preto, aby náležite objasnili skutok a zistili jeho páchateľa či páchateľov. Práve neverejnosť garantuje, že proces dokazovania môže byť, a spravidla je, úspešný. Zverejňovanie informácií z konkrétnych trestných vecí v akomkoľvek štádiu konania spravidla umožňuje páchateľom, ktorých účasť na skutku sa ešte nepodarilo dokázať, pripraviť si obhajobu alebo odstrániť dôkazy, ktoré by ich mohli usvedčiť," uviedol na otázky agentúry Slivka.

 

img


V prípade dodania systému sa obrátil Klinčák najskôr na sekciu kontroly ministerstva obrany, ktorá konštatovala, že zákony porušené neboli. Následne zmluvy preveril Najvyšší kontrolný úrad, ktorý naopak konštatoval porušenie zákona a celú vec postúpil Národnej kriminálnej agentúre (NAKA).

 

Klinčák si nechal vypracovať aj vlastnú právnu analýzu, pretože sa domnieval, že tento armádny systém bol obstaraný bez verejnej súťaže a navyše za dvojnásobnú sumu. Nákup leteckého systému "záznam činnosti operátorov" sa uskutočnil v rokoch 2012 až 2013 v celkovom objeme 1 370 000 eur.

 

Dodanie zabezpečila spoločnosť Willing a.s., ktorej zakladateľom je Miroslav Výboh. Ako subdodávateľská spoločnosť v nákupe figurovala R-Sys s.r.o, za ktorou vtedy stál súčasný šéf služobného úradu Ján Hoľko.

V čase nákupu viedol rezort obrany nominant strany Smer-SD Martin Glváč.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona