Čo je príčinou záhady tejto vodnej nádrže?

NETKY.SK • 15 September 2020, 14:00 • 2 min
Čo je príčinou záhady tejto vodnej nádrže?

Vodná nádrž Ružín v okrese Košice-okolie je zelenšia ako inokedy.

slovakia

left justify in out

Košice – TASR to potvrdil predseda občianskeho združenia (OZ) Ružínska priehrada Jozef Kojecký. Zatiaľ ide o najhorší stav, v akom sa kedy nádrž nachádzala.

 

Čo je dôvodom neprirodzeného sfarbenia? Podľa Kojeckého sú za tým premnožené sinice. Môže za to znečisťovanie vody. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) zaevidoval premnožené cyanobaktérie prvýkrát vlani v lete. Voda v súčasnosti nevyhovuje hygienickým požiadavkám, nesmie sa v nej kúpať, rovnako vodu piť. Hrozila by z toho nevoľnosť, kožné problémy či alergie.

 

„Ružín je po celej dĺžke 12 kilometrov kompletne zelený. Táto situácia sa zrejme bude zhoršovať aj v ďalších rokoch. Prejavuje sa to najmä v lete,“ netajil Kojecký s tým, že stav sa zhoršuje niekoľko rokov. Príčinou je aj znečisťovanie spôsobené tým, že chýba kanalizácia v osadách.

 

 

A taktiež sa nazdáva, že k tomu prispieva aj nesprávne fungovanie čistiarní odpadových vôd (ČOV). „Nie je dodržaná čistota prítokov Hornádu a Hnilca. Nachádza sa tam vysoký obsah fosfátov. ČOV ich nezachytávajú a spolu s kyslíkom sú živnou pôdou pre vytváranie siníc,“ myslí si predseda OZ.

 

Upozorňuje, že z inej ČOV prepadáva hnedočierny odpad, ktorý mimoriadne páchne. „To je akoby vypúšťanie žumpy rovno do potoka Branisko, ktorý je prítokom do Hornádu, a ten ústi do Ružína. Sú tam zvedené dažďové vody, a keď prídu prívalové dažde, akoby ju prepláchlo a všetko sa dostáva do potoka,“ prezradil Kojecký s dôvetkom, že na to upozornil aj košických inšpektorov životného prostredia.

 

 

ČOV prevádzkuje Národná diaľničná spoločnosť (NDS) - SSÚD Beharovce. Vyplavovanie tmavej vody je zdokumentované aj na videu. Deje sa tak pri veľmi silných dažďoch. Pre TASR sa za NDS vyjadrila Eva Žgravčáková s tým, že v blízkom čase bude skontrolovaný stav prítoku a odtoku vody.

 

„Ubezpečujeme však, že vypúšťaný obsah je v poriadku a do vôd sa nedostávajú žiadne nebezpečné látky. Pravidelne sa totiž realizujú odbery vzoriek z prítoku aj odtoku z ČOV a vzorky sú testované v skúšobnom laboratóriu akreditovanom na výkon chemických, fyzikálno-chemických, mikrobiologických, molekulárno-biologických, biologických a ekotoxikologických skúšok,“ povedala.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona