Za januárovým poklesom cien sú najmä nižšie ceny potravín a energií

NETKY.SK • 15 Február 2016, 12:29 • 2 min
Za januárovým poklesom cien sú najmä nižšie ceny potravín a energií

BRATISLAVA - Dôvody januárového poklesu cien treba hľadať najmä v nižších cenách niektorých potravín, ako aj v klesajúcich cenách energií. Uviedol to analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák v súvislosti s januárovou infláciou, ktorú dnes zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

slovakia

left justify in out

Podľa neho naďalej platí, že deflácia na Slovensku má výlučne ponukový charakter. "Dopytová inflácia meraná indexom cien obchodovateľných tovarov (bez pohonných látok) a trhových služieb (bez imputovaného nájmu) sa v januári 2016 naopak, mierne zrýchlila, keď v porovnaní s decembrom vzrástla o 0,4 %, pričom dynamika jej medziročného rastu sa zrýchlila z 0,6 % na 0,7 %," priblížil.

 

Pripomenul, že od januára tohto roka sa znížila sadzba DPH na vybrané potraviny z 20 % na 10 %. "To sa premietlo aj do koncových cien týchto potravín, výrazný medzimesačný pokles cien zaznamenali v januári najmä ceny mäsa, ale aj ceny mlieka, syrov a vajec a chleba a obilnín. Naopak, ceny ostatných potravín v januári, tak ako zvyčajne v úvode roka, rástli," informoval.

 

Infláciu však smerom nadol v úvode roka podľa neho netlačili len ceny potravín, ale aj energií. "Tradične v januári nastala zmena regulovaných cien energií, v dôsledku klesajúcich cien energetických komodít sa znížili najmä ceny plynu o 3,5 %, nižšie sú však od januára aj ceny elektriny o 0,8 % a tepla o 0,2 %," doplnil Koršňák. Výrazný pokles cien ropy na svetových trhoch na prelome rokov sa podľa jeho názoru do koncových cien pohonných látok na Slovensku dostával postupne ešte aj počas januára 2016.

 

Podľa analytikov menového úseku Národnej banky Slovenska (NBS) pokles cien bol v januári o 0,6 % väčší, ako sa predpokladalo. Čistá inflácia a potraviny zaznamenali výrazne menší medzimesačný nárast v porovnaní s očakávaniami, ako aj so zvyčajným rastom cien začiatkom roka. "Rast miezd a tržieb v maloobchode tak stále nepredstavujú silnejšie proinflačné impulzy."

 

Potraviny boli podľa analytikov NBS okrem nižších cien komodít ovplyvnené aj plným prenosom nižšej dane z pridanej hodnoty (DPH) so záporným príspevkom 0,3 percentuálneho bodu (p. b.) do inflácie (na základe doterajších skúseností bol prenos zníženia DPH do cien nižší). "Medziročný rast cien sa očakáva až v druhom polroku 2016," dodali analytici menového úseku NBS.

 

ŠÚ SR dnes informoval, že spotrebiteľské ceny v januári 2016 sa medziročne znížili o 0,6 %, medziročne sa v úhrne klesli o 0,2 %. Index spotrebiteľských cien v januári 2016 medzimesačne klesol v domácnostiach zamestnancov o 0,2 % a v domácnostiach dôchodcov o 0,3 %. Index spotrebiteľských cien sa v januári 2016 medziročne znížil za domácnosti zamestnancov o 0,5 % a za domácnosti dôchodcov o 0,7 %.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies